Ο μητροπολίτης Χαλκίδος στην Αλόννησο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/03/2015

Ι.Μ.Χαλκίδος-Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, και αφού ευρισκόταν στη Νήσο Σκόπελο, όπου τέλεσε την πανήγυρη του Αγίου Ρηγίνου και περιόδευσε σε Ενορίες και Μοναστήρια της Νήσου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων έπλευσε στην απορφανισθείσα, λόγω της πρόσφατης κοιμήσεως του δραστήριου και ενάρετου εφημερίου της π. Αβραάμ Αποστολίδη, Ενορία Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου, προκειμένου στην αρχή της Σαρακοστής να στηρίξει και να ενισχύσει τους χριστιανούς του.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν στην προβλήτα της Αλοννήσου, παρά τη σφοδρή βροχόπτωση, ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης, ο αφυπηρετήσας από το 2005 εφημέριος Αρχιμ. Γρηγόριος Τσάμαρης, εκπρόσωποι του Λιμενικού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος, συμπαραστατούμενος από το Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό, τέλεσε την ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών, στον κατάμεστο Ι. Ενοριακό Ναό αγίας Παρασκευής Αλοννήσου και κατόπιν απηύθυνε λόγο παρηγορίας προς τους πιστούς, οι οποίοι συνήλθαν βαρυπενθούντες για πρώτη φορά μετά την αδόκητη εκδημία του εφημερίου τους.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τέλεσε και το εννεαήμερο μνημόσυνο του μακαριστού πατρός Αβραάμ.

Την επομένη, Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 και το πρωί και το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος διηκόνησε το μυστήριο της Εξομολογήσεως στο οποίο προσήλθαν πολλοί πιστοί, ενώ το απόγευμα τέλεσε επίσης την ακολουθία του Εσπερινού.

Την 1η Μαρτίου 2015, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Σεβασμιώτατος, βοηθούμενος από τον Διάκονό του Νεκτάριο, τέλεσε την ακολουθία του Όρθρου και τη Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου, όπου προσήλθαν, από νωρίς, ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου, ο Λιμενάρχης Αλοννήσου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος και ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Αλοννήσου, μαζί με πολυάριθμο πλήθος πιστών.

Αφού μετείχαν των Αχράντων Μυστηρίων σχεδόν όλοι οι προσελθόντες πιστοί, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείον λόγο τονίζοντας ότι η Ορθοδοξία είναι μια ιερά παρακαταθήκη, ένας ιερός τρόπος ζωής, ο οποίος παραδόθηκε σ’ εμάς από τους παλαιότερους και οφείλουμε κι εμείς να τον παραδώσουμε στους νεότερους.

Ενώ τόνισε ότι οφείλουμε οι Ορθόδοξοι να διατηρούμε την πίστη και τη ζωή μας ατόφια και απαραχάρακτη, όπως την παραλάβαμε και να μην κάνουμε συγκριτιστικές παρεκκλίσεις, έστω και αν ζούμε σε πολυπολιτισμική και πολυθρησκειακή κοινωνία.

Οφείλουμε, συνέχισε, ως ορθόδοξοι Χριστιανοί να σεβόμαστε το διαφορετικό αλλά και να μην προβαίνουμε σε εκπτώσεις από την δική μας την Πίστη.

Αμέσως μετά το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου έλαβε χώρα η λιτάνευση των ιερών εικόνων πέριξ του Ναού και εν συνεχεία επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού π. Αβραάμ Αποστολίδη.

Ο πιστός Λαός της Αλοννήσου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο πνευματικό του πατέρα για την παρουσία του κοντά τους, αφού δεν δίστασε να λειτουργήσει μια τόσο μεγάλη ημέρα, όπως η Κυριακή της Ορθοδοξίας, όχι στο κέντρο, αλλά στο απώτατο άκρο της Ιεράς Μητροπόλεως, την Αλόννησο, εκδηλώνοντας εμπράκτως την πατρική του αγάπη και στοργική του φροντίδα προς τα πνευματικά του τέκνα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή του Λαού του Θεού εορτάσθηκε ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας στη Χαλκίδα, την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015, με επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προέστη του χορού των πρεσβυτέρων ο εκπροσωπών τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, ο οποίος λειτούργησε με τον Διάκονό του στη στερουμένη Εφημερίου Ενορία της Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου, Πρωτοσύγκελλός του και Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο προς τους πολυπληθείς ευσεβείς χριστιανούς.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός, ο οποίος απήγγειλε το Σύμβολο της Πίστεως και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο οποίος ανέγνωσε την Κυριακή Προσευχή «Πάτερ ημών», και άλλοι εκπρόσωποι των Αρχών του Νομού και της Πόλεως, ο φιλόχριστος Στρατός, με επικεφαλής τον Υποστράτηγο κ. Δημήτριο Μήττα – Διοικητή της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, αλλά και οι επισκεφαλής των Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστικών Αρχών του Νομού μας και εκπρόσωποι Φορέων της Πόλεως.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων Μητροπολιτών Χαλκίδος και αμέσως μετά η καθιερωμένη Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων, στο τέλος της οποίας, κατά την τάξη, ο άγιος Πρωτοσύγκελλος π. Νικόδημος ανέγνωσε το σχετικό απόσπασμα από το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος εψάλη ο Β΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, στον οποίον μίλησε ο Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Φιλόθεος Γρηγοριάτης, με θέμα: «Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΘΕΟΝ ΥΠΟΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΘΛΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ». Τον π. Φιλόθεο προσεφώνησε και καλωσόρισε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου, ο Πρωτοσύγκελλό του π. Νικόδημος.