Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 25/09/2011

 Η απαρχή της συνεργασίας της περιωνύμου Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με το Εργαστήριο Συντηρήσεως και Αποκαταστάσεως Χειρογράφων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης επισφραγίστηκε με την παράδοση των πρώτων τριών αποκατεστημένων χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.

Συγκεκριμένα, την 25ηΣεπτεμβρίου ε.ε, επιστημονική ομάδα της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας παρέδωσε στην ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Βʼ τα προαναφερθέντα χειρόγραφα.

Πρόκειται για το υπʼ αριθμ. 20, Οκτώηχος με ιδιόχειρο σημείωμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Ιωακείμ του Πάνυ, το υπʼ αριθμ. 69, Μηναίο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου με ιδιόχειρο σημείωμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σιλβέστρου και το υπʼ αριθμ. 118, Μηναίο Αυγούστου, προερχόμενο από την Μονή του Αγίου Αρσενίου του Καΐρου. Κατά την παράδοση των συντηρημένων χειρογράφων επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη και των δύο πλευρών ότι η διάσωση και ανάδειξη του γραπτού πλούτου της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης θα αναδείξει την ιστορική πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αλλά και της Νειλοχώρας εν γένει. 

 

 Αρχιμ.Π.Αράθυμος

Αρχιγραμματεύς