Λαμπρή εορτή στην Αγία Σοφία Κυνουρίας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/09/2011

Λαμπρά πανηγυρίστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, η Εορτή της Αγίας Σοφίας και των Τριών αυτής Θυγατέρων, Πίστεως Αγάπης και Ελπίδος.

Στο μικρό χωριό της Κυνουρίας, Αγ. Σοφία, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό προς τιμή των Αγίων Γυναικών, συνεπικουρούμενος  από πολλούς κληρικούς της περιοχής.  Παρέστη στην εορτή ταύτη,  πλήθος κόσμου, ενοριτών και ευλαβών προσκυνητών. Τίμησε  με την παρουσία του,  την πανήγυρη  του μικρού αυτού χωριού της Αγ. Σοφίας  και ο Δήμαρχος Β. Κυνουρίας κ. Μανώλης Σκαντζός.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης στο Κήρυγμά του έκανε αναφορά στον βίο και το μαρτύριο των Αγίων Γυναικών, επισημαίνοντας και υπογραμμίζοντας την καρτερικότητα της Αγίας Σοφίας, στο μεγάλο Σταυρό που της έδωσε ο Κύριος και Θεός μας.

Έκλεισε δε   παραλληλίζοντας την σημερινή καθημερινότητά μας, με τα μαρτύρια των Χριστιανών της εποχής που έζησαν οι Αγίες, μιας και οι Έλληνες σήμερα βιώνουμε  ένα  διαφορετικό είδος μαρτυρίου επιβίωσης αλλά και της μανίας κάποιον οι οποίοι βάλουν ενάντια του Χριστιανισμού και της Ελλάδος.  Ευχήθηκε κλείνοντας όπως  ο Κύριός μας, μαζί με τις πρεσβείες των  Αγίων Γυναικών που έχουν την εορτή τους, να μας αξιώσουν να σηκώσουμε  και τον δικό μας Σταυρό.

Την τιμητική του είχε όμως σήμερα και   το Ιερό εξωκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, επ' ονόματι της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής Πίστεως Ελπίδος και Αγάπης. Το εξωκκλήσιο  αυτό βρίσκετε λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη,  στην περιοχή,  Φτέρη Μαντινείας.

Στον Εσπερινό αλλά και ανήμερα στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία το ευλαβές εκκλησίασμα είχε την μοναδική ευκαιρία, να ακούσει τους Εκκλησιαστικούς ύμνους, προς τιμή των Αγίων Γυναικών, τους οποίους απέδωσε περίφημα  ο προ πεντηκονταετίας Τριπολιτσιώτης, Άρχοντας  Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, σήμερα ενενήκοντα και άνω ετών, κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ,  αντάξιος μαθητής του αειμνήστου Αρκάδος Δασκάλου της Μουσικής, ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΟΥΡΟΥ. Ο παλμός και η νοηματική απόδοση των αριστουργηματικών ύμνων,  συνδυαστικά με την ξεχωριστή μουσική τέχνη που μόνο ο κ. Βαρβέρης γνωρίζει και αποδίδει τέλεια, καθήλωσαν και συγκίνησαν τους συμμετέχοντας στις  ως άνω λατρευτικές εκδηλώσεις.

Οι υπάλληλοι του Δήμου Τριπόλεως  έχουν  την ιδιαίτερη τιμή και ευλογία να έχουν επάξια υπό τη επιμέλειά τους αυτό τον πανέμορφο Ναό. Τα τελευταία χρόνια με πολλές προσπάθειες και προσωπική εργασία  έχουν ριζικά εξωραΐσει και ευπρεπίσει άριστα τον Ιερό Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο αυτού, αποτέλεσμα που απολαμβάνουν όλοι οι παρευρισκόμενοι ανά πάσα στιγμή στον Ιερό αυτό χώρο.

Πλήθος προσκυνητών από την Τρίπολη και την ευρύτερη περιφέρεια της Φτέρης Μαντινείας συμμετείχαν στον Πανηγυρικό Εσπερινό και ανήμερα στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Τίμησε  με την παρουσία του,  την πανήγυρη της Αγ. Σοφίας  ο Δήμαρχος Τριπόλεως κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης και αρκετοί συνεργάτες του Δήμου, οι οποίοι μαζί με τους παρευρισκομένους μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών  εδέχθησαν την φιλοξενία και το κέρασμα που προσφέρθηκε  ευγενώς εκ των υπευθύνων του Ιερού Ναού .

 Ευχόμαστε οι πρεσβείες και η προστασία της Αγίας Σοφίας και των Αγίων Θυγατέρων αυτής, να σκέπουν πάντας, χαρίζοντας υγεία και ότι αγαθό και επιθυμία η καρδία εκάστου συνανθρώπου μας

ιερέας Ιωάννης Σουρλίγγας