Σοφίας Πίστεως Αγάπης και Ελπίδος στο Ναύπλιο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/09/2011

Πανηγυρικά εόρτασε η πόλη του Ναυπλίου την μνήμη των Αγίων Σοφίας Πίστεως Αγάπης και Ελπίδος στο ομώνυμο Βυζαντινό εκκλησάκι στην παλιά πόλη του Ναυπλίου ,το μοναδικό ναό που είναι αφιερωμένο στην Αγία Σοφία σε όλη την επαρχία της Ναυπλίας. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κκ. Καλλίνικος ,ο  οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Ανήμερα της  εορτής τελέσθηκε η θεία λειτουργία από τον ιερέα του ναού της Παναγίας Ναυπλίου πατέρα Διονύσιο και κατόπιν μετά την θεία κοινωνία έγινε η λιτάνευση της ιερής εικόνας των Αγίων μαρτύρων γυναικών στα γραφικά σοκάκια της πόλης,με φόντο την Ακροναυπλία και την καστρονησίδα  Μπούρτζι.

Άγνωστος παραμένει ο χρόνος  οικοδόμησης της Αγίας Σοφίας ,η όλη τεχνική μοιάζει με Βυζαντινό μνημείο και όχι κτίσμα κατά την Ενετοκρατία ,πιθανόν να είναι χτισμένη κατά τον 11 με 12 αιώνα μχ.

Πρόκειται για  έναν  εγγεγραμμένο σταυροειδή ναό με τρούλο. Κατά την παράδοση ο ναός είχε μετατραπεί σε αποθήκη ζωοτροφών από τους Τούρκους οι οποίοι τελικά μετά από πιέσεις των ορθοδόξων  κατοίκων της πόλης , έδωσαν άδεια κι ο ναός λειτούργησε και πάλι το 1780 μχ. Από τότε και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν ο μοναδικός ναός που λειτουργούσε με την άδεια των κατακτητών. (φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης)