Ρωσική εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 20/10/2014

Στην Ελλάδα έκλεισε το ΧΙΙΙ Διεθνές Δημόσιο Φόρουμ «Ρωσική εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιηθήκανε οι Ημέρες Μνήμης του ναυάρχου Θεόδωρου Ουσσακώφ.

Αναμνηστικοί εορτασμοί ξεκίνησαν στις 25 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα. Ο κύριος στόχος του φόρουμ είναι η υπενθύμιση στο κοινό των δύο χωρών το ρόλο της Ρωσίας στη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους με τις προσπάθειες του Αγίου δικαίου πολεμιστή ναύαρχου Θεόδωρου Ουσσακώφ, καθώς και η γνωριμία των κατοίκων των Ιονίων Νήσων με την κουλτούρα και τις παραδόσεις του ρωσικού λαού.

Ο Αναπληρωτής επικεφαλής της Παγκόσμιας Ρωσικής Λαϊκής Συνόδου ο Β. Γκάνιτσεβ σημείωσε το μεγάλο ενθουσιασμό που δείχνουν οι Έλληνες φίλοι στο έργο διατήρησης της ιστορικής μνήμης για τις πράξεις του Θ. Ουσσακώφ στα Ιόνια Νησιά. Μέχρι την επόμενη «Ρωσική Εβδομάδα», που έχει προγραμματιστεί για το 2015, θα δημοσιευθούν αρκετά βιβλία για την ιστορία της απελευθέρωσης των Ιονίων Νήσων, και θα αρχίσουν οι εργασίες της ανέγερσης των μνημείων του Θ. Ουσσακώφ στα νησιά της Λευκάδας και της Κεφαλονιάς.

Οι εορτασμοί της «Ρωσικής Εβδομάδας» ανοίξανε με τη Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, όπου συλλειτούργησαν μαζί οι ιερείς της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του νησιού και ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος (Πολικάρπωφ), ηγούμενος της Ιεράς Μανής του Αγ. Ντανιϊλ της Μόσχας.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες και το πλήρωμα του καταδρομικού «Μόσχα» με επίσημη πομπή πορευτήκανε με την εικόνα του Αγίου και δίκαιου πολεμιστή Θεόδωρου (Ουσσακώφ) για την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Θ. Ουσσακώφ και του πρώτου πρόεδρου της ανεξάρτητης Ελλάδας του Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και στh μνημειακή πλάκα των Ρώσων και Ελλήνων ναυτικών στο νησί Βίντο, όπου, μετά από την ανακοίνωση των χαιρετισμών από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον κ. Σεργκέι Λαβρώφ, που τη διάβασε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα ο κ. A. Μάσλωφ, το προσωπικό της ναυαρχίδας απέδωσε τις στρατιωτικές τιμές στο διάσημο ναύαρχο.

Το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης της Κέρκυρας ήταν εορταστική συναυλία με την συμμετοχή των ελληνικών και ρωσικών ομάδων.

Ο νέος δήμαρχος της Κέρκυρας κ. Κ. Νικολούζος στο στρογγυλό τραπέζι «Ιόνια Νησιά – το ιστορικό έδαφος της συνεργασίας Ελλήνων και Ρώσων», δήλωσε την ανάγκη να πραγματοποιείται ένα ευρύτερο φάσμα των γεγονότων στη διάρκεια του έτους, με έμφαση στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα, όπου η «Ρωσική Εβδομάδα» θα πρέπει να αποτελεί την τελευταία μεγάλης κλίμακας εκδήλωση. Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του φόρουμ κ. Ολέγκ Κόστιν υποστήριξε την ιδέα μιας νέας μορφής της «Ρωσικής εβδομάδες» και πρότεινε να πραγματοποιηθεί το 2015 η «Ιόνιος εβδομάδα» στη Μόσχα.

Στα πλαίσια της «Ρωσικής Εβδομάδας» την Κέρκυρα επισκέφθηκε για πρώτη φορά η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας καταδρομικό πυραύλων «Μόσχα».

Έχοντας κάνει τη μετάβαση από τη Σεβαστούπολη μέχρι το νησί της Κέρκυρας, το καταδρομικό πυραύλων «Μόσχα» επανέλαβε την διαδρομή της Μεσογείου εκστρατείας των 1798-1800 με επικεφαλή τον ναύαρχο Θεόδωρο Ουσσακώφ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση των νησιών του αρχιπελάγους. Αυτό κατέστησε δυνατή τη δημιουργία του πρώτου δημοκρατικού κράτους στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας – Δημοκρατία των Επτά Ενωμένων Ιονίων Νήσων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο λιμάνι το ρωσικό πολεμικό πλοίο έμεινε ανοικτό για το κοινό. Το επισκέφθηκαν περίπου 3.000 κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού.

Στην πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς το Αργοστόλι οι μουσικοί της μπάντας του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας έδωσαν τη συναυλία στο κέντρο της πόλης μετά από την κατάθεση στεφάνων  στο μνημείο της Έλληνο-ρωσικής φιλίας.

Το φόρουμ διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Ρωσική Λαϊκή Σύνοδο, την Σταυροπηγιακή Μονή του Αγ. Ντανιϊλ της Μόσχα, τις Μητροπόλεις και Δημαρχεία των νησιών της Κερκύρας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου.

Στους εορτασμούς έλαβαν μέρος ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα ο κ. A. Μάσλωφ, ο Αναπληρωτής επικεφαλής της Παγκόσμιας Ρωσικής Λαϊκής Συνόδου (ΠΡΛΣ), πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων της Ρωσίας ο κ. Β. Γκάνιτσεβ, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγ. Ντανιϊλ της Μόσχα ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος (Polikarpov), ο Πρόεδρος του φόρουμ – ο επικεφαλής της γραμματείας της ΠΡΛΣ, μέλος του Προεδρείου της ΠΡΛΣ ο κ. Ο. Κόστιν, μέλος του Προεδρείου της ΠΡΛΣ ο κ. Σ. Κοτκάλο, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ιδρύματος "Ρώσος επιχειρηματίας"» ο κ. Α. Ντούντοβτσεφ. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος, οι δήμαρχοι των Ιονίων Νήσων, ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι καθηγητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών και του Ιονίου πανεπιστημίου, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ενώσεις επιχειρηματιών.

Η «Ρωσική Εβδομάδα» υποστηρίζεται από τη Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα και από τον Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ιόνια Νησιά.

Το άρθρο αυτό είναι μεταφρασμένο από την ρωσική ιστοσελίδα http://voskres.ru/info/sobinfo529.htm.

Μετάφραση – Ιουλία Καβαλλιεράτου