Ο Θεσσαλιώτιδος στην Ι.Μονή Παναγίας Πελεκητής

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/10/2014

Την Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής επισκέφτηκε την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος συνοδευόμενος από τον Ιεροκήρυκα π. Αμφιλόχιο Παπανδρέου.

Τους επισκέπτες υποδέχθηκαν εκεί, ο π. Βασίλειος Νάνος Αρχιερατικός Επίτροπος Νερβροπόλεως και πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής της Ιεράς Μονής, ο π. Δημήτριος Καλλιώρας, ο π. Ελευθέριος Αρέθας, μέλη της διαχειριστικής επιτροπής, ο π. Ιωάννης Ζιάκανος,  ο Αντιδήμαρχος Δήμου Πλαστήρα κ Γεώργιος Σακελλαρίου, και κάτοικοι της γύρω περιοχής.

Ο Σεβασμιώτατος αφού περιηγήθηκε τους χώρους και ενημερώθηκε για τα θέματα που αφορούν στην Ιερά Μονή επιθεώρησε στο τέλος το έργο της αναστήλωσης-στήριξης του βράχου που βρίσκεται πάνω από την κεντρική είσοδο της Μονής.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής, είναι κτισμένη σε μία απόκρημνη πλαγιά των βουνοκορφών των Αγράφων, στα 1400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.  Κτίστηκε τον 15ο περίπου αιώνα, κατά την παράδοση από τον οσιομάρτυρα Δαμιανό (1510-1568), αγιογραφήθηκε τον 17ο αιώνα και έχει δύο ναούς. Αρχικά ήταν γνωστή ως Μονή «Αναλήψεως του Χριστού» και αργότερα σαν «Παναγία Φανερωμένη» και τέλος επικράτησε το όνομα «Παναγία Πελεκητή». Σήμερα η Μονή μένει χωρίς μοναχούς, διοικείται από διαχειριστική επιτροπή, ενώ μέγα θέμα αποτελεί η εύρεση της κλαπείσας πριν από δύο χρόνια, ιεράς θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Πελεκητής.

Φεύγοντας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους, και ευχήθηκε σύντομα ο Πανάγαθος Θεός διά των πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, να ευλογήσει ώστε να επιστρέψει η θαυματουργός εικόνα και να στελεχωθεί η Ιερά Μονή από ευσεβείς μοναχούς.