Εγκαίνια Κοινωνικού φαρμακείου από τον αρχιεπίσκοπο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/10/2014

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

"Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι οάσεις στην έρημο που ζούμε" είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την τελετή των εγκαινίων του νέου Κοινωνικού Φαρμακείου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που θα λειτουργεί με τη στήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, οι Επίσκοποι Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιερατικός Επίτροπος, ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής κ. Μαίρη Πίνη, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, κληρικοί και λαϊκοι.

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής π. Βασίλειος Χαβάτζας τόνισε πως "από την πρώτη στιγμή της μεγάλης κρίσης που ενέσκηψε στην πατρίδα μας, ο Αρχιεπίσκοπος επέστησε την προσοχή όλων μας στην ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των συνανθρώπων μας, εκείνων που είναι απαραίτητες, για να ζήσουν οι άνθρωποι και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Αναπτύχθηκε με τη μέριμνα της Αρχιεπισκοπής ένα μεγάλο δίκτυο δράσεων στο χώρο της σίτισης, της ένδυσης. Ενισχύθηκε η λειτουργία των ιδρυμάτων, προστέθηκαν νέα ιδρύματα που ήδη λειτουργούν και άλλα που ετοιμάζονται. Στις ενορίες θερμάνθηκαν ακόμη περισσότερο οι εθελοντικές προσπάθειες, η διακονία του κάθε εμπερίστατου ξεχωριστά.Ένας από τους τομείς που γρήγορα φάνηκε ότι δε μπορεί να μείνει έξω από το ενδιαφέρον της Εκκλησίας, ήταν και αυτός της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ακραία οικονομικά προβλήματα φάνηκαν να μένουν χωρίς τη δυνατότητα προστασίας της υγείας τους. Άποροι, άνεργοι, ανασφάλιστοι προσέτρεξαν να ζητήσουν βοήθεια. Αλλά και όταν κάποια κάλυψη δόθηκε σε όλους δεν έπαψε για πάρα πολλούς το κόστος συμμετοχής να είναι απαγορευτικό". Ο π. Βασίλειος αναφέρθηκε στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής και στη λειτουργία και τον κανονισμό του Κοινωνικού Φαρμακείου και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος είναι ο εμπνευστής όλου αυτού του πολύπλευρου φιλανθρωπικού έργου και της συγκεκριμένης προσπάθειας και τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής και Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλοπτώχου Ταμείου, Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη για το συντονισμό της όλης προσπάθειας.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφωνας δεσμεύτηκε να στηρίξει τους ανασφάλιστους λέγοντας πως "το 2015 στην Ελλάδα της Ευρώπης δεν θα είναι κανένας ακάλυπτος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη".

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον π. Βασίλειο και τους συνεργάτες του για το ενδιαφέρον που έδειξαν και επεσήμανε πως "συνήθως όταν κάνουμε εγκαίνια είμαστε χαρούμενοι, σήμερα όμως καλούμαστε να έχουμε προβληματισμούς". Μίλησε για αντίστοιχες προσπάθειες που γίνονται από όλες τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφερόμενος και στο γενικότερο φιλανθρωπικό έργο επισημαίνοντας πως "αυτό το έργο το στηρίζει ο λαός και αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα". Ευχήθηκε, άλλωστε, να ξεπεραστεί γρήγορα η οικονομική κρίση, ώστε να μη χρειάζονται στο μέλλον κοινωνικά φαρμακεία. Ακολούθως υπεγράφη μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας σύμφωνο συνεργασίας.