"Τρίζουν τα κόκαλα του μακαριστού Χριστόδουλου"

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 15/10/2014
Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ
 
Ο Ἱερός Κλήρος καί ο ευσεβής λαός της ακριτικής και μικράς, ιστορικής δε και αγιοτόκου Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών & Νευροκοπίου με αισθήματα χαράς μεν και αγαλιάσεως υποδέχθηκε τον Ποιμενάρχη τους μετά από την τελευταία συνεδρία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι ο ταπεινός, απλός, ιεροπρεπής καί άξιος Ιεράρχης συνεχίζει με την βοήθεια του Θεού να οιακοστροφεί την τοπική μας Εκκλησία. Συνάμα δε με αισθήματα θλίψης και αγανακτήσεως δέχθηκε το "¨αφιλάδελφον των αδελφών" του,  τον εμπαιγμό και την κατάφωρη αδικία που του προκάλεσαν οι πολλά υποσχεθέντες και μη τηρήσαντες. Πρέπει να γνωρίζουν πως ο ευσεβής λαός και ο Ιερός Κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών καί Νευροκοπίου, ουδέποτε εξέλαβε την επιθυμία του Ιεράρχου των περί μεταθέσεως του εις την Μητρόπολιν της γενετείρας του ως περιφρόνηση και απαξίωση της Ιεράς Μητροπόλεως μας  και αυτό για τους εξής λόγους:
 
1) Ο Μητροπολίτης Ζιχνών καί Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος από την ημέρα της ενθρονίσεως του 22-6-2003 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ι. Μητρόπολη μας και δεν την εγκατέλειψε.
 
2) Περιόδευσε σε όλες τις ενορίες και σ΄αυτές ακόμα που αριθμούν 5 και 10 κατοίκους και δεν υπάρχει Εφημέριος, λειτουργώντας μόνος του ως απλός Ιερέας,  δείχνοντας έμπρακτα την πολύ του αγάπη και το αμέριστο ενδιαφέρον του για όλο το ποίμνιο του.
3. Αναδιοργάνωσε όλες τις διοικητικές  υπηρεσίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως με την γνώση και εμπειρία του που απέκτησε από την θητεία του ως Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι.Μ. Μεγάρων και ως Γραμματέως επί δεκαπενταετίας στην Ιερά Σύνοδο.
4. Ξεκίνησε, παρά τις πενιχρές οικονομικές δυνατότητες της Ι.Μητροπόλεως μας,  γίνοντας ο ίδιος πολλές φορές "επαίτης", την εκ βάθρων ανακαίνιση του εγκαταλελειμένου Επισκοπείου.
 
5. Αγάπησε τον τόπο και αγαπήθηκε δια απλότητα και την ταπεινότητα που τον διακρίνει όχι μόνο από το σύνολο του ποιμνίου του αλλά καί από όλους εκείνους που τον γνώρισαν επισκεπτόμενοι την Ι. Μητρόπολη μας Κληρικούς και λαϊκούς.
 
6. Ουδέποτε στα 11 χρόνια της Αρχιερατικής του Ποιμαντορίας εξέφρασε την επιθυμία να μετατεθεί σε άλλη Μητρόπολη που κενώθηκε.
 
7. Η επιθυμία του, μετά την εκδημία του Μητροπολίτου Μεγάρων, ήταν μόνο για την γενέτειρά του διότι εργάσθηκε στον τόπο του, γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και τα πολλά προβλήματα της Μητροπόλεως Μεγάρων και πίστευε πως με την βοήθεια του Θεού θα βοηθούσε τον τόπο της καταγωγή του.
 
Έτσι όταν ετέθη το θέμα της μεταθέσεως του, μπορεί μεν οι πάντες να λυπηθήκαμε γιατί θα στερούμασταν ενός αξίου Ιεράρχου, όλοι μας όμως κατανοήσαμε τον λόγο της μεταθέσεως του και γι΄αυτό ουδείς αντέδρασε.
Μετά από τις εκλογές των Αρχιερέων εκείνα που είναι άξια παρατηρήσεως κατά την ταπεινή μας άποψη  είνα τα εξής:
α) Κερδισμένη και ωφελημένη είναι η Ιερά Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου από την παραμονή του Ιεροπρεπούς καί αξίου Ιεράρχου Της κ. Ιεροθέου.
β) Ήταν ανεπίτρεπτη η συμπεριφορά και εμπαιγμός εις βάρος του Ποιμενάρχου μας απ΄ όλους εκείνους που του υποσχέθηκαν όχι 1 αλλά 4 και 5 φορές την μετάθεση του στην γενέτειρα του.
β) Τα παρασκηνιακά "Αρχιερατικά ζυμώματα" ἔχουν ξεπεράσει κατά πολύ αυτά των πολιτικών με αποτέλεσμα να κάνουν τόσο διάτρητο το τρόπο εκλογής των Αρχιερέων όσο και αναξιόπιστο.
γ) Οι σημερινοί "  λάτρεις " του τρόπου εκλογής των Αρχιερέων ήταν αυτοί που το στηλίτευαν και το απαξίωναν όταν Αρχιεπίσκοπος ήταν ο μακαριστός Χριστόδουλος, εκείνος όμως πολλές φορές άκουγε και τον λαό του Θεού, με αποτέλεσμα οι  Αρχιερείς πού εκλέγονταν να ήταν κατά κάποιο τρόπο και "δημόκλητοι". 
 
δ) Είναι ακατανόητη η σιωπή ορισμένων  Αρχιερέων που έλαβαν το τρίτο βαθμό της Αρχιερωσύνης υπό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου με την γενική τελματώδη πνευματική κατάσταση που έχει περιέλθει στην Εκκλησία μας. Τρίζουν τα κόκαλα από τον τάφο του μακαριστού. 
 
Πρωτοπρεσβύτερος
Γεώργιος Βαμβακίδης
Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος
Ι.Μ. Ζιχνών και Νευροκοπίου
Εκπρόσωπος τύπου Ι.Σ.Κ.Ε.