Η χειροτονία του μητροπολίτη Γρεβενών

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/10/2014

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Δημοσθένης Τσαβδαρίδης (dimostsav1984@yahoo.gr)

"Προστίθεται σήμερα στον κρίκο των Ιεραρχών της Εκκλησίας ένα εξαίρετο μέλος" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Μιλήτου κ. Απόστολος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Σερβιών και Κοζάνης κ. Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Δράμας κ. Παύλος, Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, και οι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Θερμών κ. Δημήτριος, Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, Αμορίου κ. Νικηφόρος, εκπρόσωποι των δήμων, τοπικοί παράγοντες, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την εμπιστοσύνη του, τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για όσα διδάχθηκε κοντά του και τους Αρχιερείς που "του εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους την διαποίμανση της Μητροπόλεως Γρεβενών".

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του τόνισε πως "προστίθεται στον κρίκο των Ιεραρχών της Εκκλησίας ένα εξαίρετο μέλος. Η Αρχιεροσύνη σου ξεκινά σήμερα μέσα από αυτόν τον ιστορικό ναό, από το θυσιαστήριο. Η ζωή, άλλωστε, ξεκινά από το θυσιαστήριο του Ιησού Χριστού". Στη συνέχεια μίλησε για την ιστορία της Εκκλησίας των Γρεβενών και απευθυνόμενος στο νέο Μητροπολίτη επεσήμανε: "Η Εκκλησία σήμερα σε στέλνει σε έναν ιστορικό χώρο, όπου οι προκάτοχοί σου αγωνίστηκαν και πνευματικά και εθνικά".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην αποστολή της Εκκλησίας λέγοντας πως "η Εκκλησία πάντοτε είχε και θα έχει ως αποστολή να συμπαραστέκεται στον άνθρωπο, να του μιλάει για την Αλήθεια, για το νόημα της ζωής, να του μάθει να πορεύεται και να αγαπάει τον συνάνθρωπο".

Κάλεσε τον νέο Μητροπολίτη Γρεβενών να αυξήσει τα τάλαντα που το έδωσε ο Θεός και να τα προσφέρει στους συνανθρώπους του και του επεσήμανε πως η διακονία του Επισκόπου δεν είναι μόνο στα όρια της Μητρόπολής του, αλλά καλείται να φροντίζει για το κοινό καλό και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας.