Επιστολή του Μητροπολίτη Γλυφάδας στον Πρωθυπουργό για το νεκροταφείο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/09/2011

Επιστολή στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου έχει αποστείλει ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος καταγγέλοντας την αδιαφορία του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στις πολλές εκκλήσεις του να τον συναντήσει και να τον ενημερώσει για το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το Κοιμητήριο Γλυφάδας.

Ο Δήμος Γλυφάδας συνεπικουρούμενος από τη Μητρόπολη και έχοντας τη στήριξη της μεγάλης πλειονότητας του λαού της Γλυφάδας προχώρησε στην ταφή νεκρών, που παρέμεναν επί μακρόν σε ψυγεία, σε χώρο στις παρυφές του Υμηττού, όπου και τοποθέτησε Κοιμητηριακό ναό. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση φορέων αφού η συγκεκριμένη περιοχή δεν προσφέρεται για δημιουργία νεκροταφείου. 

Στο μεταξύ, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, τελέσθηκε ο πρώτος πανηγυρικός Εσπερινός  μετά Αρτοκλασίας, για την Εορτή του Γενεσίου της Παναγίας μας, στο Ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του νέου Κοιμητηριακού Ναού του νέου επίσης Κοιμητηρίου Γλυφάδας. 

 Πλήθος κόσμος, πολλοί Κληρικοί, ο Δήμαρχος και σχεδόν σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου,  αψήφησαν την μεγάλη ανηφορική απόσταση και τον κακοτράχαλο δρόμο και ανέβηκαν στο  Νέο Κοιμητηριακό  Ναό, για την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Τρισάγιο για τους 8 κεκοιμημένους αδελφούς του Νέου Κοιμητηρίου (Κωνσταντίνο Μπάρμπα, Κωνσταντίνα Μακρή, Ελισσάβετ  Γιαννοπούλου, Εμμανουήλ Καλαφατίδη, Μαρία Κεφαλά, Βασίλειο  Κουτσίδη, Εμμανουήλ Κομηνός και  Μαρία Αθανασίου) και στη συνέχεια κήρυξε το Θείο Λόγο.

 Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί καταχειροκρότησε τον σεβασμιώτατο. Στη συνέχεια ο ποιμενάρχης μας προέβη σε μια σύντομη Θεολογική ανάλυση του Απολυτίκιου της Εορτής.

 Κλείνοντας την ομιλία του ο  Σεβασμιώτατος  ευχαρίστησε ιδιαιτέρως, τον Μεγάλο Ευεργέτη της Μητροπόλεως  και κτήτορα  του νέου Κοιμηριακού Ναού κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, που χάρις σε αυτόν και τη γενναιόδωρη προσφορά του, εορτάζουμε την 1ηΠανήγυρη του Ιερού Παρεκκλησίου σήμερα. 

  Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος μοίρασε τον Άρτο σε όλους και ανανέωσε το ραντεβού του με τους πιστούς, σήμερα Πέμπτη για την Πανηγυρική πρώτη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Κοιμητηριακό Ναό.

 Εικόνα θλιβερή αποτέλεσε μια  μειοψηφία ανθρώπων (περίπου δέκα), που αντιδρούν στη λειτουργία του νέου Κοιμητήριο, για λόγους που γνωρίζουν οι ίδιοι ( κατά τη γνώμη μας ιδιοτελείς, ενώ γνωρίζουν μέχρι σήμερα το άλυτο χρόνιο πρόβλημα) είχαν αποκλείσει το δρόμο, εμπόδιζαν  και επιτέθηκαν φραστικά  στον Σεβασμιώτατο, τους Κληρικούς και το πλήθος των προσκυνητών που ήθελαν να μεταβούν στο νέο Κοιμητηριακό Ναό, για τον Εσπερινό. Ο Κύριος και η Παναγίας μας να μας συγχωρεί και να μας φωτίζει όλους.  

π. Αντώνιος Χρήστου

Εφημέριος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας