Πνευματική πανδαισία το συνέδριο περί Μοναχισμού στο Ιερό Κοινόνιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/09/2011

Μια πνευματική πανδαισία έζησαν οι εκατοντάδες πιστοί που ανέβηκαν στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Γουμένισσας το διήμερο Τετάρτη 31 Αυγούστου και Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2011. Το Ιερό Κοινόβιο, που είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, εόρταζε τα τριάντα χρόνια από την θεμελίωσή του (31-8-1981). Τον θεμέλιο λίθο είχε τοποθετήσει τότε ο μακαριστός και ανεπανάληπτος Ποιμενάρχης Πολυανής και Κιλκισίου κυρός Αμβρόσιος. Με αφορμή τούτο το ευφρόσυνο γεγονός το Ιερό Κοινόβιο οργάνωσε στους χώρους του Συνέδριο περί Μοναχισμού, στο οποίο εκλήθησαν και μίλησαν Καθηγούμενοι και Μοναχοί από Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου.

Το Συνέδριο άρχισε στις 6μ.μ. της Τετάρτης 31 Σεπτεμβρίου με Αγιασμό που τέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Εφραίμ στο μεγάλο Αρχονταρίκι του Ιερού Κοινοβίου, που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την περίσταση σε συνεδριακό χώρο. 

Πρώτα εκφωνήθηκαν οι Χαιρετισμοί και μετά ο Καθηγούμενος του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Χρυσόστομος κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου. Στη συνέχεια διαβάστηκε εισαγωγική ομιλία υπό του αδελφού του Ιερού Κοινοβίου Ιερομονάχου Χρυσοστόμου με θέμα: «Τριάντα χρόνια Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου». Την εναρκτήρια συνεδρία έκλεισε ο Καθηγούμενος του Ιερού Κοινοβίου αναγινώσκοντας εισήγηση του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π.Αιμιλιανού με θέμα: «Μελέτη του τρόπου επαναφοράς της παλαιάς κανονικής διοικήσεως των ιερών μονών και δη της αρχής του κοινοβίου».

Στην αναγνωσθείσα εισήγηση του Γέροντος Αιμιλιανού η βασική επισήμανση ήταν ότι «ολόκληρη η ιστορία μαρτυρεί ότι ο μοναχισμός όπου ήνθησε, ήνθησε μόνον, όταν ήτο ελεύθερος». Άραγε σήμερα ο Μοναχισμός είναι πράγματι ελεύθερος; Δυστυχώς στις ημέρες μας επαληθεύεται επίσης η παρακάτω διαπίστωση του σεβαστού Γέροντος: «Ειδικώς για την ιδικήν μας πατρίδα, το πρόβλημα ήρχισεν ουσιαστικώς από τους χρόνους τους μετά την απελευθέρωσιν από τον τουρκικόν ζυγόν. Κατά το διάστημα αυτό, η Εκκλησία της Ελλάδος εκ συμφώνου προς την βαυαρικήν κυβέρνησιν η επηρεαζομένη εξ αυτής η εξαναγκαζομένη δι  ἐγκυκλίων και κυβερνητικών διαταγμάτων, αφήρεσεν από τας μονάς την ανεξαρτησίαν των. Και όμως αι μοναί αυταί είχαν δώσει το αίμα των και την ζωήν των δια την ανεξαρτησίαν της Εκκλησίας και του Έθνους»...

Την δεύτερη ημέρα, Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου και αρχή του εκκλησιαστικού έτους, τελέσθηκε στο Καθολικό της Μονής ιερατικό Συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π.Εφραίμ και συλλειτουργούς Καθηγουμένους Ιερών Μονών και Ιερομονάχους.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας εκφωνήθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα οκτώ εισηγήσεις από ισάριθμους ομιλητές σε τέσσερεις συνεδρίες, δύο πρωινές και δύο απογευματινές. Μετά το πέρας των εισηγήσεων εκάστης συνεδρίας, υποβάλλονταν ερωτήσεις προς τους ομιλητές από τους παρισταμένους μοναχούς και λαϊκούς και ακολουθούσε συζήτηση.

Η πολύ όμορφη αυτή εκδήλωση με αφορμή τα τριάντα χρόνια από την ίδρυση του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου, συγκέντρωσε «επί το αυτό» για ένα διήμερο Καθηγουμένους Μονών του Αγίου Όρους και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου, Καθηγουμένες, Μοναχούς και Μοναχές αλλά και τον φιλομόναχο λαό. Η ταυτόχρονη παρουσία τόσων κληρικών, μοναχών και πιστού λαού σε μια αρμονική συνύπαρξη ήταν ασφαλώς αποτέλεσμα της ευλογίας του προστάτη του Ιερού Κοινοβίου αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, ο οποίος αοράτως παρίστατο και επευλογούσε τις εργασίες του Συνεδρίου.

Το Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου ξεκίνησε την πορεία του κυριολεκτικά από το μηδέν.  Εγκαταστάθηκε σ  ἕναν παρθένο τόπο και έριξε από την αρχή τα δικά του θεμέλια. Στέριωσε γερά δημιουργώντας βαθιές ρίζες και όρθωσε σιγά σιγά το ανάστημά του στις πλαγιές του όρους Παΐκου. Και με τον καθημερινό πνευματικό αγώνα του –ως Μετόχι μιας αγιορείτικης Μονής, της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας– προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει το ίδιο εκείνο πνεύμα και την χιλιόχρονη παράδοση του αγιοτρόφου Άθωνα και στον κόσμο.

Ας ευχηθούμε να συνεχίσει την πορεία του εις το διηνεκές εκπέμποντας το φως του Χριστού σ  έναν κόσμο που τόσο το έχει ανάγκη... 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.Ιωάννης δια του εκπροσώπου του Πρωτοσυγκέλλου Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π.Ευσεβίου, η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους δια του εκπροσώπου της Πανοσιολογιωτάτου Αντιπροσώπου της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Γέροντος Νικοδήμου, η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας δια του εκπροσώπου της Πανοσιολογιωτάτου Ιερομονάχου π.Θεολόγου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Δήμαρχος Παιονίας κ.Αθανάσιος Λαπόρδας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.Σεραφείμ απέστειλε ευγενές γράμμα δια του οποίου εξέφραζε τη συμμετοχή του εις την χαράν της Αδελφότητος επί τη εορταστική επετείω. Ανειλημμένες όμως υποχρεώσεις δεν του επέτρεπαν να παρασταθεί αυτοπροσώπως.

Το διήμερο αυτό Συνέδριο τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Δικαίος της Ιεράς Σκήτης της Αγίας Άννης Αγίου Όρους Οσιολογιώτατος Γέρων Θεόληπτος καθώς και αντιπροσωπείες από πολλά ανδρικά και γυναικεία μοναστήρια της Πατρίδος μας.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ.Χρήστος Γκουντενούδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας κ.Χρήστος Πασσαλής, ο Διοικητής της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πολυκάστρου Ταξίαρχος κ.Φώτιος Ζιμπερδίκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς κ.Νικόλαος Μαντουβάκης, ο αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Γουμένισσας κ.Αιμίλιος Σάτσογλου, ο ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ.Αντώνιος Παπαδόπουλος, ο ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Σπυρίδων Κοντογιάννης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παιονίας κ.Χρήστος Τσανασίδης, ο τέως σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Χρήστος Ίντος, ο τέως Προϊστάμενος του Α  Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κιλκίς κ.Διονύσιος Τσιφτσιόπουλος, ο γνωστός εκπαιδευτικός-συγγραφέας Δημήτριος Νατσιός και πολλοί άλλοι.