Η θεομητορική εορτή της Καταθέσις της Τιμίας Ζώνης στην Αργολίδα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/08/2011

(φωτο Ευαγ. Μπουγιώτης) Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Νέα Τίρυνθα Αργολίδας η  θεομητορική εορτή της Καταθέσις της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου.Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κκ. Καλλίνικος πλαισιωμένος από ιερείς από την Ναυπλία το Αργος αλλά και το Κρανίδι. Στον κατάμεστο από κόσμο ιερό ναό στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ο Θεοφιλέστατος κήρυξε τον θείο λόγο, κατόπιν ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας σε όλο το χωριό προς ευλογία του τόπου και των κατοίκων. Παρών οι τοπικές αρχές του Δήμου Ναυπλίου καθώς και ο βουλευτής Αργολίδας με την ΝΔ κ. Γ.Ανδριανός.

Να σημειωθεί πως ο σημερινός ναός της Παναγίας εθεμελιώθη στις 21/11/1949 και περατώθηκε το 1956 με την δωρεά των κατοίκων της περιοχής κι όταν ήταν ιερέας ο πατέρας Γ.  Κεραμιδάς. Ο ναός επίσης ανακαινίσθηκε  στις 5/5/1966 από τον αείμνηστο μητροπολίτη Χρυσόστομο Β'.


Κατά την ιερά παράδοση και ιστορία της Εκκλησίας μας η Υπεραγία Θεοτόκος τρείς ημέρες μετά την κοίμησή της ανέστη και ανελήφθη εν σώματι στους ουρανούς. Κατά την διάρκεια της αναλήψεως της, έδωσε στον Απόστολο Θωμά την Τιμία της Ζώνη. Και ο Θωμάς μαζί με τους άλλους αποστόλους, αφού άνοιξαν τον τάφο "ουχ εύρον το σώμα" της Θεοτόκου. Έτσι η Τιμία Ζώνη αποτελεί τεκμήριο για την Εκκλησία μας της αναστάσεως και ναλήψεως της Θεοτόκου με το σώμα στους ουρανούς και με μια λέξη της μεταστάσεώς της