Τελευταία προσευχή του Ραμαζανιού στο OAKA και το ΣΕΦ

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 29/08/2011

Σε υπαίθριο τζαμί θα μετατραπούν για περίπου δύο ώρες το πρωί το Ολυμπιακό Στάδιο και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αφού περίπου 5.000 μουσουλμάνοι ελλείψει τεμένους , πραγματοποιούν εκεί την τελευταία προσευχή του Ραμαζανιού.
Την εορταστική προσευχή που ονομάζεται Αΐντ Αλ Φιτρ διοργανώνει η Μουσουλμανική Ένωση .  Στη γιορτή για το τέλος του Ραμαζανιού (του μήνα Ραμαντάν) παίρνουν  μέρος μουσουλμάνοι που ζουν και εργάζονται σε όλες τις περιοχές της Αττικής. Στη Θεσσαλονίκη θα προσευχηθούν στους ιδιωτικούς χώρους λατρείας που υπάρχουν στην πόλη.

Το Ραμαζάνι εκ του τουρκικού ραμαζάν και αραβικούραμαντάν, είναι Θρησκευτική -μουσουλμανική- εορτή νηστείας. Αποτελεί ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους όπου σύμφωνα με τη παράδοση δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου ν΄ αποτελέσουν οι κανόνες του, οδηγός της ζωής τους. Έτσι το Ραμαζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους «πέντε στύλους» του Ισλάμ με χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς το Θεό.

Σε όλο το χρονικό διάστημα αυτό, διάρκειας ενός μηνός, οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από ανατολής μέχρι δύσεως του Ηλίου, από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, αρώματα και σεξουαλικές επαφές, όχι όμως στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι την ανατολή του Ηλίου. Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή που αραβικά ονομάζεται κχιντ-αλ-φιτρ (= εορτή τέλους νηστείας) ή κχιντ-αλ-σαρκχίρ (= Μικρή εορτή).