Επιστροφή από το Κονγκό του αρχιμανδρίτη Γεωργίου Χρυσοστόμου

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 04/02/2011

Ο Πρωτοσύγκελλος της ιεράς Μητροπόλεώς μας, Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, επέστρεψε από το Κονγκό, όπου είχε μεταβεί έπειτα από πρόσκληση του Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου, προκειμένου να διερευνηθούν επί τόπου τρόποι συμμετοχής του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Μητροπόλεως στο εκεί επιτελούμενο έργο.

 

Στα πλαίσια της εκεί παραμονής του, συναντήθηκε ἐπανειλημένως με τον εφησυχάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πενταπόλεως (πρώην Κεντρώας Αφρικής) κ. Ιγνάτιο.

Είχε, επίσης, συνεχείς επαφές και στενή συνεργασία με τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο κ. Νικηφόρο. Λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας, πρωτεύουσας της αχανούς χώρας (20 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα), συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Κονγκό κ. Αλέξανδρο Κατράνη. Σημαντική στιγμή ήταν η διάλεξη που έδωσε ενώπιον των μελών του Συνδέσμου Νέων της Ενορίας Αγίου Μάρκου Κινσάσας.

Στη γαλλόφωνη Θεολογική Σχολή του εκεί Ορθοδόξου Πανεπιστημίου, παρέδωσε μαθήματα Λειτουργικής, ως επισκέπτης καθηγητής, μαζί με άλλους καθηγητές από ελληνικά πανεπιστήμια. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση Ορθοδόξου Πανεπιστημίου στην αχανή Αφρικανική Ήπειρο. Αποτελεί Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αναγνωρισμένο επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας του Κονγκό. Τα μαθήματα γίνονται στα γαλλικά, καθώς αποτελούν επίσημη γλώσσα του κράτους, αφού για εκατόν σαράντα χρόνια υπήρξε Βελγική αποικία. (Ανακοίνωση της Ι.Μ Βέροιας Ναούσης Καμπανίας)