Ο Άνθιμος ετοιμάζεται να απαντήσει στη Διαμαντοπούλου για το διαχωρισμό

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/02/2011

«Ο χρόνος που διανύουμε κρύβει πολλές εκπλήξεις για την Εκκλησία μας και ο διαχωρισμός Εκκλησίας- Πολιτείας, ή για την ακρίβεια « ο καθορισμός ή οριοθέτηση των σχέσεων μεταξύ εκκλησιαστικής και κρατικής διοίκησης» είναι πολύ κοντά», δήλωσε ηλικιωμένος αρχιμανδρίτης που διακονεί επί 35 χρόνια μητρόπολη του νομού Αττικής.

Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας.Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου σε ομιλία της τάχθηκε ανοικτά υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας - Πολιτείας, εκφράζοντας  τον προβληματισμό της, για το πως μπορεί να γίνει πρακτικά αυτό. Επίσης η υπουργός  δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι το μάθημα των θρησκευτικών θα αλλάξει και δεν θα αφορά αποκλειστικά την ορθόδοξη θρησκεία και θα είναι απαλλαγμένο από εκκλησιαστικές επιρροές.
Οι  δηλώσεις έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην Ιεραρχία και σίγουρα θα είναι ένα θέμα που θα θιγεί από Συνοδικούς και θα  συζητηθεί στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνέρχεται από τη  Δευτέρα έως την Τετάρτη. Εκείνο πάντως που θεωρείται βέβαιο είναι ότι την Κυριακή θα υπάρξει μια πρώτη απάντηση από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου  πέρυσι το Νοέμβριο είχε δηλώσει: “Είμαι υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους. Έχουμε ξεκινήσει ήδη έναν διάλογο με την Εκκλησία γύρω από αυτό το θέμα, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο θα επιβάλλουμε δια της βίας. Αλλά επειδή είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, διαχρονικά για την χώρα μας, θεωρούμε ότι μέσα από τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις, γιατί πιστεύω ότι ο ρόλος της Εκκλησίας θα είναι πολύ σωστότερος, εάν πραγματικά έχει μεγαλύτερη αυτονομία και θα έλεγα ότι τότε θα έχει μεγαλύτερη επαφή με τον ίδιο τον πολίτη και ο ρόλος της θα μπορεί να είναι πολύ σημαντικός...”