Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 18/08/2011
«Η απόφαση του μητροπολίτη Ζακύνθου να παραιτηθεί είναι καθαρά προσωπική του υπόθεση και δεν αφορά την Εκκλησία”, απάντησε προς το “ierovima” ιεράρχης όταν ρωτήθηκε σχετικά και συνέχισε: «οι ιεράρχες οφείλουν να προσφέρουν στο ποίμνιό τους μέχρι την τελευταία στιγμή της επίγειας ζωής τους».
«Δεν πρόκειται να κάνει…σχολή ο μητροπολίτης Ζακύνθου με την προαναγγελία της παραίτησής του. Είναι δικαίωμά του να παραιτηθεί όπως είναι και δικαίωμά του να συνεχίσει να προσφέρει. Εκτός και αν δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλο», ήταν το σχόλιο άλλου ιεράρχη.Σε Σύναξη Ζακυνθινών Ιερέων ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, με συγκίνηση και αποφασιστικότητα, ανακοίνωσε την ειλημμένη απόφασή του, να παραιτηθεί από τον Θρόνο της Μητρόπολης Ζακύνθου την 1η Σεπτεμβρίου 2011.Στην ομιλία του είπε ότι ουδείς μπορεί να είναι ισόβιος καθώς τα χρόνια περνούν και οι δυνάμεις εξαντλούνται.Κάλεσε δε όλους να δεχθούν και να αγκαλιάζουν τον Μητροπολίτη, που θα εκλέξει τον ερχόμενο Οκτώβριο η Εκκλησία της Ελλάδος."Η αποχώρησή μου είναι υπόθεση συνεπείας και όχι φυγής", τόνισε χαρακτηριστικά.
Τονίζεται ότι ο ισχύων Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, ήτοι ο Ν. 590/1977, δεν προβλέπει όριο ηλικίας για την αποχώρηση των Μητροπολιτών από τους θρόνους τους. Ωστόσο, αναγνωρίζει το δικαίωμα στον Μητροπολίτη που αδυνατεί να εκτελεί τα καθήκοντά του λόγω γήρατος ή ασθενείας ή για οποιονδήποτε άλλον σοβαρό λόγο περί του οποίου αποφαίνεται η Διαρκής Ι. Σύνοδος, να υποβάλει κανονική παραίτηση (άρθρ. 34 § 2). Σε περίπτωση μάλιστα που ο Μητροπολίτης αρνείται, παρά τη διαπιστωμένη αδυναμία του να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του ευθυνοφόρου υπουργήματός του, να παραιτηθεί, ειδική Επιτροπή που αποτελείται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, ως Πρόεδρο και δύο καθηγητές της Ιατρικής Σχολής των Πανεπιστημίων της χώρας, ως μέλη, υποβάλλει σχετικό πόρισμα προς τη Δ.Ι.Σ., η οποία είτε κηρύσσει τον θρόνο «εν χηρεία» είτε αποφαίνεται ότι δεν συντρέχει λόγος απαλλαγής του Μητροπολίτη από τα καθήκοντά του (άρθρ. 34 § 3 κ. εξ.). (Καθηγητής Γ. Ανδρουτσόπουλος)
Επίσης μερίδα λαϊκών τονίζει ότι η ισοβιότητα του επισκοπικού αξιώματος προσβάλλει τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρ. 4 Σ.), που επιβάλλει την ίση αντιμετώπιση των Ελλήνων έναντι του νόμου, δεδομένου ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρούν από την υπηρεσία το αργότερο με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους. Και τέλος αξίζει να τονιστεί ότι, με την αποδοχή της παραιτήσεως ο Επίσκοπος απεκδύεται μονάχα από τις διοικητικές του αρμοδιότητες και προφανώς δεν απογυμνώνεται από τη χάρη του μυστηρίου της αρχιερωσύνης, η οποία και θα τον συνοδεύει ακόμα και στη μετά θάνατον πορεία του.