Η Παναγία η Παντοχαρά του Οδυσσέα Ελύτη

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/08/2011

Στην όμορφη Σίκινο, πραγματοποιήθηκαν χθες τα θυρανοίξια της μικρής όμορφης εκκλησίας της Παναγίας η Πάντων Χαρά. Το εκκλησάκι ανήγειρε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου στη μνήμη του Οδυσσέα Ελύτη που λάτρευε το νησί και την αρχιτεκτονική του φρόντισε ο Αλέξανδρος Σαμαράς, αδελφός του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Τα Θυρανοίξια, η πρώτη λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας της Παντοχαράς, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 6 Αυγούστου το πρωί από τους ιερείς του νησιού. Προσφέρθηκε  σε όσους έδωσαν το «παρών» και το παραδοσιακό παστέλι με σικινιώτικο μέλι, ενώ το βράδυ στην πλατεία της Παντάνασσας υπήρξε ένα αφιέρωμα στον Oδυσσέα Ελύτη, με τη συμμετοχή των μουσικών Σπύρου Σακκά και Γιώργου Κουρουπού, οι οποίοι παρουσίασαν μαζί με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου ένα πρόγραμμα με τίτλο: «Με το Λύχνο του Άστρου». Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν ανοιχτή στο κοινό, σε όλους τους κατοίκους του νησιού και στους επισκέπτες του καλοκαιριού.

Πεποίθηση όλων των μόνιμων κατοίκων της Σικίνου είναι οι εκδηλώσεις αυτές να μην έχουν κοσμικό χαρακτήρα αλλά να αποτελέσουν σύμβολο μνήμης για το σπουδαίο Οδυσσέα Ελύτη.

Ο ποιητής του Αιγαίου, ο μεγάλος νομπελίστας ποιητής της πατρίδας μας Οδυσσέας Ελύτης, αγαπούσε πολύ τη Σίκινο.

Την επισκεπτόταν συχνά, όπως και τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, του χάρισε εμπνεύσεις, την έχει υμνήσει σε ποιήματά του.

Ο ποιητής που λάτρεψε το Αιγαίο και τις Κυκλάδες τις είχε μέσα στην καρδιά του, στη διαθήκη του άφησε μια τελευταία επιθυμία, για να δέσει το όνειρο με τη ζωή. Ένα ξωκλήσι στη Σίκινο, εκεί απ' όπου θα αγναντεύει γαλήνιος το πέλαγος των ρεμβασμών, να είναι το απάγκιο του ποιητή. Η κοινότητα αγκάλιασε την ιδέα και ίσως η στερνή επιθυμία να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Τότε είπε και γεννήθηκεν η θάλασσα

και είδα και θαύμασα

Και στη μέση της έσπειρε κόσμους μικρούς κατ’εικόνα και ομοίωσή μου.

Ίπποι πέτρινοι με τη χαίτη ορθή

και γαλήνιοι αμφορείς

και λοξές δελφινιών ράχες

η Ίος η Σίκινος η Σέριφος η Μήλος

“Κάθε λέξη κι από’να χελιδόνι

για να σου φέρνει την άνοιξη μέσα στο θέρος”, είπε…

(Από το Αξιον Εστί) 

Ολημερίς τη σκληρή ρέμβη της πέτρας και της θάλασσας

Αετοφόρος άνεμος γύμνωσε τους λόφους.

Γύμνωσε την επιθυμία σου ως το κόκαλο

Κι οι κόρες των ματιών σου πήρανε τη σκυτάλη της χίμαιρας…

(Οδυσσέας Ελύτης, γραμμένο για τη Σίκινο)