Η άγνωστη εικόνα της Παναγίας Βουλιώτισσας

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 02/08/2011

 Με την Ευλογία του μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου και με πρωτοβουλία του αρχιμανδρίτη (τότε κληρικού της Μητροπόλεως) π. Κάλλιστου Ροδόπουλου, αγιογραφήθηκε από τον Θέμη Πέτρου μια εικόνα της Παναγίας που παραμένει άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο: η Παναγία η Βουλιώτισσα. 

Στη Βούλα της Αττικής, η ιδιαίτερη ευλάβεια των κατοίκων έδωσε ένα νέο προσωνύμιο στην Παναγία : «η Βουλιώτισσα».
Κι αυτό όχι από κάποιο θαύμα ούτε από κάποιο βαρυσήμαντο ιστορικό γεγονός. Παρά μόνο από την απλή πίστη των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι συναισθανόμενοι την Σκέπη Της πάνω από την πόλη τους, έδωσαν το όνομά του στην Παναγία. Αγιογράφησαν μάλιστα την εικόνα απεικονίζοντας στη βάση της το λιμάνι και την πόλη τους (φωτο «ierovima»). Η εικόνα αγιογραφήθηκε τον Αύγουστο του 2004.

Η ειλικρινής αγάπη των πιστών προς το πρόσωπο της Παναγίας βρίσκει πολλές εκφράσεις. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν αυτή εκδηλώνεται με απλότητα και ταπεινότητα. Όπως αυτή των συγκεκριμένων ανθρώπων με την απέριττη Παναγιά τους . Χωρίς βαρύτιμα στέμματα να Της βαραίνουν την κεφαλή, χωρίς επιδεικτικά τάματα να κρέμονται από το λαιμό Της, ούτε απαστράπτοντα κοσμήματα να αποπροσανατολίζουν από τη μορφή Της.

Η εικόνα της Παναγίας της Βουλιώτισσας φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, από όπου και η αποκλειστική φωτογραφία.