Στον Προφήτη Ηλία των Πρόννων στο Σπαθί…

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/07/2011

Στις 20 του Ιουλίου είναι τοποθετημένη μέσα στο ορθόδοξο εορτολόγιο η εορτή του μεγάλου προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης, προφήτου Ηλιού. Η λατρεία του προφήτη Ηλία στην Ελλάδα είναι πολύ διαδεδομένη και μάλιστα θεωρείται «ηλιακός» άγιος αφού και το όνομά του, οι παραδόσεις για τον ουρανό και τη φωτιά, τον συνδέουν με τον ήλιο.
Στην Κεφαλλονιά μας υπάρχουν πολλοί τόποι που τον γιορτάζουν και τον πανηγυρίζουν μεγαλοπρεπέστατα.
Βρέθηκα κατά τις εννέα το πρωί, ανήμερα της εορτής του, στο εκκλησάκι του, στο παλιό –ερειπωμένο σχεδόν σήμερα, χωριό των Πρόννων, στο Σπαθί. Μετά τους σεισμούς οι κάτοικοι της περιοχής ξανάφτιαξαν το μικρό ναό του Αϊ –Λια, ο οποίος είναι σκαρφαλωμένος στην πλαγιά, πάνω από το χωριό και αποτελεί παρεκκλήσι του ομώνυμου ναού που βρίσκεται στο μικρό αυτόν οικισμό.
Κάθε χρόνο μαζεύονται οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά, ιδίως από τη Σκάλα και ευλαβούνται πανηγυρικά τον άγιο αυτόν, που είναι ο προστάτης της περιοχής τους.

Από βραδύς πραγματοποιήθηκε πανηγυρικός εσπερινός, που η παρουσία του πρωτοπρεσβύτερου π. Ιωάννη Μεσολωρά λάμπρυνε το ψαλτήρι και κήρυξε το λόγο του Θεού, με το δικό του μοναδικό τρόπο.
Σημαιοστόλιστος ήταν ο περίγυρος της εκκλησίας, κατάλληλα διαμορφωμένος ο αύλειος χώρος για να δεχτεί αυτοκίνητα, ο δρόμος μπέτινος που αναβαίνει στο ύψωμα που βρίσκεται ο ναός, καθαρά τα πλατώματα γύρω από το εκκλησάκι, όλα τακτοποιημένα από τους ανθρώπους που φροντίζουν τον Άγιο τους και προστάτη της περιοχής τους.
Κόσμος πολύς μέσα και έξω από το ναό, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, που την κόσμησε η παρουσία του σεβασμιωτάτου μας μητροπολίτη, κου Σπυρίδωνα. Έδειξε δε ο μητροπολίτης μας, πώς είναι ακόμη κραταιός, επικοινωνιακός και σταθερός σε αυτό που τάχτηκε χρόνια τώρα να κάνει, το μεγάλο λειτούργημα τού να υπηρετεί την εκκλησία του Θεού.
Μαζί του συλλειτούργησαν οι: ο διάκονος της μητρόπολης Παΐσιος Παράσχης, οι πανοσιολογιότατοι ιεροκήρυκες της μητρόπολης, π. Φώτιος Γαβριελάτος και π. Δανιήλ Ζωγράφος, οι ιερείς , π. Γεώργιος Παραμερίτης, π. Σπύρος Τζαμαρίας,
π. Δημήτριος Σπαθής, π. Σταύρος Ζαπάντης και προς το τέλος της λειτουργίας ήλθε και ο π. Πέτρος Ανδρεάτος, μια και είχε λειτουργήσει παράλληλα σ’ άλλο εκκλησάκι του αϊ- Λιος, στα Μαυράτα.
Στο ψαλτήρι ήταν οι: Μάρκος Αποστολάτος, Θεμιστοκλής Σπαθής και ο Αλέκος Παντελειός, οι οποίοι έψαλλα εναλλάξ και χρωμάτισαν τη φωνή τους ακολουθώντας τον ήχο που δονεί το κάθε εκκλησιαστικό άσμα.
Ο πανοσιολογιότατος ιεροκήρυκας της μητρόπολης π. Δανιήλ Ζωγράφος, μίλησε με υπέροχο λόγο για τον προφήτη Ηλία, αναφέρθηκε στη ζωή και τα θαύματά του, χωρίς να πλατειάσει και έδωσε το μήνυμα με τρόπο απλό και θεολογικό.
Στο τέλος μετά την ευλόγηση των άρτων πήρε τον λόγο ο π. Φώτιος Γαβριελάτος και ευχαρίστησε τη Διοικούσα Επιτροπή που φροντίζει το ναό και το πανηγύρι, τους επιτρόπους, τους ιερείς που μαζί συλλειτούργησαν, τους ανθρώπους που βοηθούν και βοήθησαν, τους δωρητές, τους χορηγούς που προσέφεραν ότι μπορούσαν και πάνω από όλους τον Δεσπότη μας, μέσα από έναν συγκινητικό λόγο, αναφερόμενος ότι είναι η δεύτερη φορά, που σε αυτό το εκκλησάκι παραβρίσκεται στο πανηγύρι του, επίσκοπος. Η πρώτη ήταν πριν το σεισμό του 1953.
Ο σεβασμιώτατος ανταπέδωσε τις ευχαριστίες με λόγια πατρικά και ευχήθηκε να είναι όλοι καλά και να ευλαβούνται τον προφήτη Ηλία κάθε χρονιά με υγεία και χαρά (πηγή Το Βήμα του Πολίτη-Σάκης Βούτος)