Αρχιερατικό Συλλείτουργο και επίσημο Μνημόσυνο των Εθνομαρτύρων της 9ης Iουλίου 1821

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/07/2011

Η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος και η Α. Σ. ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. κ. Δημήτριος συλλειτούργησαν την Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011, στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας και στη συνέχεια τέλεσαν το επίσημο μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου και Εθνομάρτυρα Κυπριανού, ως και των άλλων Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρος Παπαπολυβίου. Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Εθνομαρτύρων, που βρίσκεται στο προαύλιο του ιερού ναού.

Στο μεταξύ, η  Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει ότι το επίσημο μνημόσυνο στη Λευκωσία για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος του 1974, προς προάσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας, θα γίνει την Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011 και ώρα 8.30΄ π.μ., στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του κοιμητηρίου. Τούτου θα προστεί η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Θα παραστούν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και οι άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της νήσου. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Έντιμος Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Ηλιάδης.

Μετά την τέλεση του μνημοσύνου στον ιερό ναό, θα τελεσθεί από τον Μακαριώτατο τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων, όπου και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.