Νέο ομαδικό σουνέτ στην Κομοτηνή ενώ το Υπουργείο Υγείας δηλώνει πλήρη άγνοια!

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/07/2011

Νέο ομαδικό σουνέτ ετοιμάζεται αυτήν την φορά στο τέρμα Αδριανουπόλεως, στον γνωστό ως «Τενεκέ Μαχαλά», ώστε να ικανοποιηθεί το γράμμα του ισλαμικού νόμου που θέλει τα μικρά παιδιά να προχωρούν στο έθιμο της περιτομής. Για το σουνέτ ενδιαφέρθηκαν πολλοί κύκλοι προξενικοί και μη, αλλά δεν έγινε γνωστό τελικά τι θα υπερισχύει απλά ότι έγινε η λίστα με τα ονόματα των παιδιών μετά την σύμφωνη γνώμη των γονιών τους αγοράστηκαν οι στολές από την Τουρκία και κλήθηκαν νοσηλευτές και γιατροί. Για το σουνέτ όμως και την όλη διαδικασία προκειμένου να γίνει στα σπίτια κι όχι σένα χώρο όπως έγινε στο Δροσερό της Ξάνθης, ενδιαφέρθηκε και η Ομοσπονδία τσιγγάνων, ο Αχμέτ Μουφίτ και ο Αχμέτ Φερηδούν, προκειμένου  να αποκλείσουν ξένο δάκτυλο, αφού είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε κόντρα με το τουρκικό προξενείο.

Τελικά, το σουνέτ θα γίνει και θα δούμε ποιός θα το υλοποιήσει με τι έξοδα και κονδύλια και ποιος θα πληρώσει και το γλέντι με το γεύμα, που πάντα ακολουθεί αυτές τις εκδηλώσεις. Κάποιοι βρίσκουν έρεισμα σε τέτοιες πληθυσμιακές ομάδες να δείξουν το «ενδιαφέρον τους», την ισχύ τους, αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση καλύπτοντας τα έξοδα που απαιτεί το σουνέτ κάτι που μετά δημιουργεί νέα δεδομένα. 

Στο μεταξύ, δεν ζητήθηκε η συνδρομή ιατρών του νοσοκομείου Ξάνθης, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση που είχε υποβληθεί, ύστερα από σχετικά ρεπορτάζ του «Χ» για μαζική διαδικασία περιτομής σε θρησκευτική τελετή σε οικισμό της Ξάνθης. Την ερώτηση είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί, αν έχει λάβει γνώση το υπουργείο για τη διοργάνωση, από το τουρκικό προξενείο, μαζικών περιτομών σε παιδάκια από πέντε ετών στον οικισμό Δροσερό. Ο βουλευτής επικαλούνταν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, για την τελετή αφίχθη τουρκική νοσηλευτική ομάδα.

“Η περιτομή είναι ιατρική πράξη που γίνεται σε χειρουργείο από ειδικευμένο Ουρολόγο, παρουσία Αναισθησιολόγου και από ιατρούς που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του οικείου και μόνον Ιατρικού Συλλόγου”, υπογραμμίζει στην απάντησή του ο κ. Λοβέρδος, για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται. Αναφέρει, επίσης, ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης δεν γνωρίζει, ούτε τον ακριβή χώρο τέλεσης, ούτε άλλες λεπτομέρειες, σχετικά με τον τρόπο που έλαβε χώρα η μαζική περιτομή, παρά μόνον όσες πληροφορίες διέρρευσαν από τον τοπικό Τύπο.

Αντιστοίχως, και σε ότι αφορά το υπουργείο Υγείας, ο κ. Λοβέρδος ενημερώνει τον κ. Βελόπουλο, ότι δεν περιήλθε στις υπηρεσίες καμία καταγγελία ή ενημέρωση σχετικά με το θέμα, ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου Ξάνθης ενημερώθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Θράκης.

( Χρόνος-Μελαχροινή Μαρτίδου)