Αρχιερατικό συλλείτουργο στο Αμμάν

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 22/09/2014

                Με την ευκαιρία της συγκλήσεως της μικτής επιτροπής θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και ΡΚαθολικής Εκκλησίας (Αμμάν, 15-22-9-2014) τελέσθηκε χθές  -Κυριακή 8/21 Σεπτεμβρίου 2014, εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου, κατά το παλαιό εορτολόγιο- στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος λαμπρό αρχιερατικό συλλείτουργο.

              Της ακολουθίας του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο καλλικέλαδος Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (Πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α.), ενώ συλλειτούργησαν  ο Θεοφ. Επίσκοπος Σοφίτα κ. Δημήτριος (του Πατριαρχείου Αντιοχείας) και ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβ. Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος. Τους πλαισίωσαν Ιερείς από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες που μετέχουν στις συζητήσεις. Συμπροσευχήθηκαν και οι υπόλοιποι Ιεράρχες και οι εκπρόσωποι της ΡΚαθολικής Εκκλησίας.

            Στο τέλος της ευχαριστιακής σύναξης μίλησε αραβιστί ο Αρχ/κός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ.Νεκτάριος εξηγώντας στο εκκλησίασμα την αιτία του συλλείτουργου και εκ μέρους της Ενορίας καλωσόρισε  τους συμμετέχοντες στον διάλογο. Ο Σεβ. Βενέδικτος υποδέχθηκε πάντες εκ μέρους της Α.Θ.Μ. του Πατρός και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου μεταφέροντας σ΄όλους τον ασπασμό της αγάπης του, ύστερα ο Σεβασμιώτατος παρακάλεσε όπως διαβιβάσουν τα σεβάσματά του τόσο στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο οι συνεργάτες Του και τα ανάλογα στους Προκαθημένους τους οι εκπρόσωποι των άλλων τοπικών Εκκλησιών και δώρισε αρχιερατικό εγκόλπιο στον Θεοφ. Σοφίτα, αφού τους ενώνει φιλία ικανών χρόνων. Παρεκάλεσε δε πάντες όπως μη λησμονούν την όμορφη  Ιορδανία και να προσεύχονται όπως έχουν υγεία, ειρήνη και ευημερία οι άρχοντες και οι αρχόμενοι του φιλόξενου τούτου τόπου.

          Εκ μέρους των Ορθοδόξων συνέδρων μίλησαν οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο λόγιος Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης –πρ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών- ευχαρίστησε για την όλη φιλοξενία που είχαν κατά την παραμονή τους στο Αμμάν.