Τί συζήτησαν Πάπας και Τσίπρας

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/09/2014

(tanea.gr) Είκοσι λεπτά διήρκεσε η ιδιωτική συνάντηση που είχε το πρωί της Πέμπτης στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. 

Οπως έγινε γνωστό, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στην «κρίση αξιών» και είπε στον έλληνα συνομιλητή του ότι «είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι».

Συζητήθηκε επίσης εκτενώς και το μεταναστευτικό, με αναφορά στην ανάγκη να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν άλλοι θάνατοι στη Μεσόγειο.

Οπως μετέδωσε το Mega, o ποντίφικας είπε στον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ πως οι νέοι πολιτικοί δίνουν ελπίδα τόσο στην Ιταλία όσο και σε όλο τον κόσμο.

Ο Αλ. Τσίπρας, ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον «Πάπα των Φτωχών», όπως είπε, για την οικονομική κρίση, την ανάγκη «να επανεμπνεύσει» η πολιτική τούς ανθρώπους σε συλλογικές, πανανθρώπινες αξίες, την ανάγκη να επιστρέψει η ειρήνη στον κόσμο, αλλά και για το μεταναστευτικό.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε στον Πάπα την εικόνα από την Ελλάδα, «που συνεχίζει», όπως είπε, «να βυθίζεται στην κρίση που παίρνει πλέον ανθρωπιστικές διαστάσεις», και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη», για να βάλουμε ένα τέρμα σεαυτή την πολιτική.

Για την ανάγκη «να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο», έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση.

Με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συζήτησαν, είπε, την ανάγκη οι πνευματικές, πανανθρώπινες αξίες να επικρατήσουν έναντι των υλικών αξιών του καταναλωτισμού και του κέρδους.

Μίλησαν ακόμη για τις δομικές αιτίες των ανισοτήτων και της φτώχειας και την ασυδοσία των χρηματοπιστοτικών αγορών.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησαν για την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό καθώς και για τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα.

«Ο ελληνικός λαός πληρώνει στην πλειοψηφία του τη στιγμή που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά του στο εξωτερικό και απειλούν κι από πάνω» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι με τον Πάπα Φραγκίσκο συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργηθεί μία οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια και τις ανισότητες μέσα από τη συνέχεια της επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Χριστιανικής Εκκλησίας.

Ο Αλ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη και τον Βάλτερ Μπάγιερ, συντονιστή του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών αριστερού θεωρητικού προσανατολισμού Transform, βρέθηκε στην πόλη του Βατικανού από νωρίς το πρωί. 

Η συνάντησή του με τον Πάπα ήταν η πρώτη ηγέτη της ελληνικής Αριστεράς με προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.