"Ολοι σηκώνουμε ένα σταυρό"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/09/2014

Με κατάνυξη, ευλάβεια και παραδοσιακή μεγαλοπρέπεια  εορτάστηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας.

Την παραμονή της εορτής, το εσπέρας της 13ης του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, συμπαραστατουμένου πολλών Ιερέων της καθ΄ ημάς Μητροπόλεως, των αρχών της πόλεως του Λαγκαδά και πλήθους εκκλησιάσματος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στις προτυπώσεις του Τιμίου Σταυρού εις την Παλαιά Διαθήκη τονίζοντας ότι από καταραμένο ξύλο που θεωρούνταν έγινε σύμβολο ειρήνης, καταλαγής και αγάπης, έχοντας τη δύναμη να νικάει τον διάβολο και την αμαρτία και να μας περνάει από τον θάνατο στην Ανάσταση.

Την κυριόνυμο ημέρα της μεγάλης για την Ορθοδοξία μας εορτή της Υψώσεως του Σταυρού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Τελετής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Στον γεμάτο από πλήθος Πιστών, οι οποίοι με συγκίνηση, κατάνυξη και ευλάβεια προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την Χάρη και την Ευλογία του Σταυρού του Κυρίου μας, παρέστησαν μεταξύ των άλλων, οι Βουλευτές της Ν.Δ. Σάββας Αναστασιάδης και των Αν. Ελλ. κα. Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και αντιπροσωπείες των Πολιτιστικών φορέων της επαρχίας μας με τα διακριτικά λάβαρα ανά χείρας.

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Επιμνημόσυνος Δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της καταστροφής της Μικράς Ασίας.

Τον Επιμνημόσυνο λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λαγκαδά, κ. Παρασκευάς Πινέλης, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτεταμένα στα γεγονότα εκείνης της περιόδου καταφέρνοντας να συνδέσει όλες τις τραγωδίες της Ρωμιοσύνης και του Ελληνισμού σε όλη την περίοδο της Ελληνικής ιστορίας, που δυστυχώς μέχρι και σήμερα καπνίζουν τον καπνό της καταστροφής, αλλά και να κάνει αναφορά σε όλες εκείνες τις μεγάλες δυνάμεις που με πολύ προσοχή σχεδίασαν τα δεινά του τόπου μας καθώς και τα δεινά που σήμερα περνάει η Ελλάδα και η κοινωνίας μας,

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης στην σύντομη προσλαλιά του, αφού συνεχάρη τον ομιλητή για το μεστό λόγο του, αναφέρθηκε εκτενώς στην Μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας μας, την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας, τονίζοντας ότι είναι η εορτή εκείνη που φέρνει κοντά τον άνθρωπο στον Θεό. Ο Ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου μας, είναι το ξύλο της ζωής και το ξύλο της θυσίας.

Με τις δύο κεραίες του συμβολίζει και εκφράζει ως μήνυμα την αγάπη προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο και εκεί που συναντώνται οι δύο κεραίες του Τιμίου Σταυρού εκεί καλούμεθα όλοι εμείς να συναντήσουμε τον Χριστό, μέσα από το πρόσωπο του αδελφού μας και της ζώσης κοινωνίας.

Ο καθένας που θέλει να ακολουθήσει τον Χριστό σηκώνει ένα Σταυρό, αλλά και ο καθένας που θέλει να ζήσει με ποιότητα, με ευσυνειδησία και με δικαιοσύνη σηκώνει ένα Σταυρό. Ο Σταυρός αυτός όσο βαρύς και αν φαίνεται μέσα από την ματιά της καθημερινότητας, κρύβει μια μοναδικότητα, όχι μόνο της συμβολικής του σημασίας αλλά και της δυναμικής του παρουσίας, γιατί ο Σταυρός δεν είναι απλός ένα σύμβολο, αλλά είναι η ζωή και έχει ζωή, είναι η δύναμη Θεού και η Σοφία Του.

Έχει ζωή, από την ζωή της αφθαρσίας, που χαρίζει ο Σαρκωθείς Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και για αυτό πέρα από σύμβολο της Θρησκείας μας, είναι σύμβολο της νίκης της ζωής επί του θανάτου. Αυτόν τον Σταυρό να κρατάμε πάντα ψιλά στη ζωή μας και σφικτά στα χέρια μας.

Αν το γένος μας σήμερα υφίσταται σήμερα είναι γιατί κράτησε ψιλά τον Σταυρό του Μαρτυρίου, δεν υπολόγισε ούτε τις φυλακίσεις, ούτε τις εξορίες, ούτε τους απαγχονισμούς ούτε τα φρικτότερα των μαρτυρίων. Υπάρχει μια λαϊκή παροιμία που μας λέει «αυτός πάει με το Σταυρό στο χέρι», όπως και μια άλλη που λέει «αν πας με τον Σταυρό στο χέρι δεν πρόκειται να προκόψεις». Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι με τον Σταυρό στο χέρι πορεύεται κανείς δυναμικά και προκόβει στην ζωή του.

Καταλήγοντας την ομιλία του, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, υπογράμμισε ότι η κοινωνία και εμείς σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι ποικίλων και δύσκολων επιλογών, αλλά αν βάλουμε μπροστά από όλα τον Σταυρό του Χριστού θα τα καταφέρουμε, θα νικήσουμε και θα βγούμε από αυτό το τέλμα που μας οδηγούν οι σκοτεινές δυνάμεις που θέλησαν ακόμα και να Τον βγάλουν το Σταυρό μέσα από το Σύμβολο της Πατρίδας μας, την γαλανόλευκη Ελληνική Σημαία, αλλά δυστυχώς για αυτούς όλους τους απαντάμε ότι όποιος βγάζει τον Σταυρό από την ζωή του είτε ως σύμβολο, είτε ως πρότυπο ζωής, είτε ως μήνυμα, είτε ως κήρυγμα, είτε ως αλήθεια αυτός καταδικάζει ταυτόχρονα εαυτό του στο σκοτάδι του μίσους, της πλάνης και της απάτης.

Πρέπει να κρατούμε ψιλά τον Σταυρό του Κυρίου και να βιώνουμε καθημερινά το μήνυμα «Χριστῷ συνεσταύρωμαι· ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ». Δεν ζω εγώ με της αδυναμίες, με τις αμαρτίες και με τα προβλήματα μου, αλλά «ζεί δέ εν εμοί ο Χριστός». Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα της ζωής του καθενός μας, προσπαθώντας παράλληλα στην ζωή μας να έχουμε παρόν τον Χριστό, να σκεφτόμαστε κατά Χριστό και να ενεργούμε κατά Χριστό, γιατί έχοντας στο κέντρο της ζωής μας τον Χριστό τότε θα έχουμε την αγάπη και την δύναμη που θα υπερβαίνει την δοκιμασία του θανάτου.

Ολοκληρώνοντας ομιλία του, προέτρεψε όλους τους παρευρισκομένους με μία φωνή μέσα από την δύναμη της καρδιάς και της ψυχής τους, να ψάλλουν όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο.

Μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, παρουσία εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Αρχών του τόπου, μετέβει στο χώρο του Ηρώου του Λαγκαδά, όπου και πραγματοποιήθηκε η Κατάθεσις Στεφάνων στην μνήμη όλων εκείνων των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής.