Το τέμενος στο Βοτανικό θα το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/07/2011

(Πρώτο Θέμα-Παν.Σαββίδης) Ερωτηματικό παραμένει πόσο τελικά θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο, το τέμενος που προτίθεται να κατασκευάσει η κυβέρνηση στην περιοχή του Βοτανικού, για τις λατρευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων που ζουν στην Αθήνα.

Το αρχικό ποσό που είχε ανακοινωθεί, αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Καθόλου ευκαταφρόνητο νούμερο, σε μια εποχή που οι Έλληνες καλούνται σε νέες επώδυνες θυσίες που δεν θα είναι και οι τελευταίες..

Δεν είναι όμως μόνο το ποσό που θα κοστίσει η ανέγερση του τεμένους και των λοιπών βοηθητικών χώρων,  λοιπών βοηθητικών χώρων. είναι και η έκταση 16 στρεμμάτων, τμήμα του Ναυτικού Οχυρού Βοτανικού, που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΝ, παρά τις αντιδράσεις πολλών αξιωματικών που αντέδρασαν δημόσια και βρέθηκαν με … δυσμενείς μεταθέσεις.

Τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ, όσο  και η σημερινή του  ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισαν πως το τέμενος θα κατασκευαστεί με χρήματα από το δημόσιο ταμείο και όχι από δωρεές όπως συμβαίνει στις χώρες της Ευρώπης. Αυτό αναφέρεται κατηγορηματικά και στον σχετικό νόμο.

Και το απλό ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί από τη στιγμή που η πολιτεία παραχώρησε την έκταση – «φιλέτο» στο κέντρο της Αθήνας για την ανέγερση του τεμένους,  γιατί δεν σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός ταμείου που θα συγκεντρώνονται δωρεές από μουσουλμανικές χώρες, και εύπορους μουσουλμάνους της Ελλάδας και του εξωτερικού, που θα ήθελαν να συνεισφέρουν  στην κατασκευή ενός σύγχρονου χώρου λατρείας, στο οποίο θα προσεύχονται ομόθρησκοι συμπατριώτες τους που ζουν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Γιατί ο Έλληνας φορολογούμενος να επιβαρυνθεί (και) για την κατασκευή ενός τεμένους, όταν υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, ειδικά σε καιρό κρίσης;

Την ώρα που πουλάμε όσο- όσο τα «ασημικά» μας, εμφανιζόμαστε υπέρμαχοι  της κατασκευής του τεμένους, με ιδίους πόρους, στο όνομα της «εθνικής υπερηφάνειας»
Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!

Εξάλλου και οι  μουσουλμάνοι που ζουν στην Αθήνα δεν είναι αρνητικοί σε μια τέτοια εξέλιξη. Μιλώντας πρόσφατα με την εκπρόσωπο τύπου της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, κυρία Άννα Συνοδινού, μου έκανε γνωστό πως θα μπορούσαν πλούσια μουσουλμανικά κράτη (και όχι μόνο) να συνεισφέρουν στην κατασκευή του τεμένους, με δωρεές σε λογαριασμό που θα τον διαχειρίζεται το ελληνικό κράτος και όχι κάποιος μουσουλμανικός σύλλογος ή φορέας.

Για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση, δηλώνω  πως σαφώς και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν το δικαίωμα να έχουν τους δικούς τους λατρευτικούς χώρους και πως θα πρέπει να φύγουν από τα σκοτεινά και μουχλιασμένα υπόγεια, τα οποία παράνομα μετέτρεψαν σε τεμένη. Ασφαλώς το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τους χριστιανούς που διαμένουν στις δικές τους χώρες, αλλά δεν είναι επί του παρόντος  να ασχοληθούμε με το θέμα.'

Και, βεβαίως, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, οι αλλοδαποί μουσουλμάνοι που ζουν στην Αθήνα,  θα πρέπει να επιδείξουν την ευαισθησία τους και γιατί όχι να συνεισφέρουν με τα μέσα που διαθέτουν ώστε να δοθεί μια λύση στο θέμα ανέγερσης του τεμένους  που δεν θα προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Σε αυτό, σαφώς έχει μερίδιο ευθύνης και η Πολιτεία