Ανάμνηση του θαύματος της Αγίας Ευφημίας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/07/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Πανηγυρικά εορτάστηκε η ανάμνηση του θαύματος της  Αγίας Ευφημίας στην περιοχή Νέα σπίτια Τίρυνθας Ναυπλίου όπου υπάρχει ναός αφιερωμένος στην Αγία. Τον εορταστικό εσπερινό τέλεσε ο ιεροκήρυκας  της Μητροπόλεως Αργολίδας , αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης παρόντων κι άλλων ιερέων από την επαρχία Ναυπλίας.

Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου γύρω από τον ιερό ναό.Να σημειωθεί πως ο ναός ανήκει στις αγροτικές φυλακές της Νέας Τίρυνθας Ναυπλίου.

Κατά την ήμερα αυτή, γίνεται ανάμνηση του θαύματος που έγινε από την αγία Ευφημία, όταν, κατά την εποχή του Μαρκιανού και της Πουλχερίας, συντάχθηκαν δύο τόμοι που περιείχαν τον όρο της Συνόδου, που έγινε στη Χαλκηδόνα (451 μ.Χ.) και ήταν ένας των ορθοδόξων και ένας των Μονοφυσιτών.

Για να πάψει λοιπόν η έριδα μεταξύ των δύο πλευρών, αποφασίστηκε να τεθούν και οι δύο τόμοι μέσα στη λάρνακα της αγίας Ευφημίας, για να φανεί ποιόν από τους δύο θα δεχτεί η Αγία. Μετά την αποσφράγιση της λάρνακας, βρέθηκε ο μεν των αιρετικών τόμος στα πόδια της Αγίας πεταμένος, ο δε των ορθοδόξων στο στήθος της.
Να σημειώσουμε ότι η κυρίως μνήμη του μαρτυρίου της αγίας Ευφημίας τελείται στις 16 Σεπτεμβρίου.