Έτσι μαράζωσε το φυτώριο κληρικών - φωτο

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 18/05/2025

Έτσι μαράζωσε το φυτώριο κληρικών


Γράφει ο Κώστας Ζαφειρίου

Πληγώνεται η καρδιά σου αν βρεθείς σήμερα στο εγκατελελειμμένο  πλέον κτίριο της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου, της εκπαιδευτικής δομής που είχε ένα ένδοξο παρελθόν. Η εικόνα παρακμής προκαλεί θλίψη και ντροπή.
Η Κόρινθος το 1924  είχε την  Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου που Ιδρύθηκε από τον Μητροπολίτη Κορίνθου Δαμασκηνό και έκλεισε το 1971  με απόφαση της Ιεράς Συνόδου με αρχιεπίσκοπο τον Ιερώνυμο Α΄.

Το Εκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου λειτούργησε το 1977 ως 4τάξιο μέχρι το 2006 και ως 3τάξιο από τότε μέχρι και το 2010 όπου ανέστειλε την λειτουργία του και συγχωνεύτηκε με το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πάτρας με έδρα την Πάτρα, γιατί σ’ αυτό το Λύκειο, παρότι είναι πολύ νεώτερο, φοιτούσαν τη χρονιά εκείνη 39 μαθητές.
Υπενθυμίζεται ότι οτ 2006 καταργήθηκε η Δ΄τάξη των Εκκλησιαστικών Λυκείων και η εν λόγω δομή, μετατράπηκε σε ΙΕΚ Εκκλησιαστικής και Πολιτιστικής κατάρτισης μονοετούς φοίτησης.

Το Εκκλησιαστικό Λύκειο στην Κόρινθο έκλεισε  στις 31/8/2010  μαζί με άλλα 7  Εκκλησιαστικά Σχολεία.
Σήμερα, όπως αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κτίριο εγκαταλελειμμένο, ρημαγμένο, με κάποια από τα στοιχεία του να θυμίζουν πως εκεί κάποτε φοιτούσαν δεκάδες μαθητές που ακολούθησαν τα βήματα της ιεροσύνης.