Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 11/12/2024
Στα πλαίσια της επισκέψεώς του στην Αίγυπτο την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου ο Εξοχώτατος κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με την συνοδεία του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών του πρέσβεως στην Αίγυπτο κ. Νικολάου Παπαγεωργίου και υπηρεσιακών παραγόντων επισκέφθηκαν την Αμπέτειο Σχολή Καίρου.
Τον υποδέχθηκαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ. Δαμιανός και ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Βασίλειος Μπακούρος, παρουσία του Συντονιστού Εκπαιδεύσεως κ. Γεωργίου Κοκορέλη και της Διευθύντριας του Αμπετείου Ιδρύματος κ. Ελένης Μαγκανά. Οι μαθητές αλλά και ο Υπουργός σε εορταστικό κλίμα αντάλλαξαν ευχές και ο Υπουργός εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίηση του για την προσπάθεια διατήρησης της παρουσίας της ελληνικής παιδείας και γλώσσας στην Νειλοχώρα.
Το Αμπέτειο Ίδρυμα είναι κοινωφελές Ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1855 από δωρεά των ελληνικής καταγωγής Σύριων ευεργετών, Αδελφών Αμπέτ (Ραφαήλ, Ανανία και Γεωργίου), το όνομα των οποίων φέρει. Τα εγκαίνια της Σχολής έγιναν το 1861. Τότε συντάχθηκε ο κανονισμός λειτουργίας και άρχισαν επισήμως τα μαθήματα και από τότε αποτελεί ένα από τα πνευματικά κέντρα των Ελλήνων της Αιγύπτου. Η διαθήκη του Ραφαήλ Αμπέτ προίκισε το 1866 τη Σχολή με περίπου 8.500 στρέμματα, όρισε ως ισόβιο πρόεδρο της εννεαμελούς διοικούσας επιτροπής («εφορίας») του Εκπαιδευτικού, Πολιτιστικού και Φιλανθρωπικού Ιδρύματος της Αμπετείου Σχολής τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Σιναίου και Ηγούμενο της Μονής Σινά. Τον 19ο αιώνα, η Σχολή απαρτιζόταν από δύο τμήματα, το ελληνικό και το αραβικό (το τελευταίο ιδρύθηκε το 1876). Το ελληνικό τμήμα περιλάμβανε πεντατάξιο γυμνάσιο, πεντατάξια εμπορική σχολή και εξατάξιο «αστική σχολή», ενώ το αραβικό τμήμα περιλάμβανε τετρατάξιο γυμνάσιο και τετρατάξιο αστική σχολή. Το 1900, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των μαθητών, η Σχολή μεταφέρθηκε σε νέο κτήριο, στην οδό Φουάντ, και το 1955 μεταφέρθηκε στο κτήριο του Ντεμερντάς, όπου λειτούργησε επίσης Εμπορικό και Επαγγελματικό Λύκειο. Η συνεισφορά της Αμπετείου Σχολής στη μόρφωση της ελληνικής και της συριακής παροικίας του Καΐρου υπήρξε τεράστια. Σήμερα η Αμπέτειος Σχολή αποτελείται από τρία τμήματα: Το αραβικό και το αγγλικό, που στεγάζονται στο κτήριο του Ντεμερντάς, και το ελληνικό, το οποίο από το 1995, στεγάζεται στο Σπετσεροπούλειο Μέγαρο στην Ηλιούπολη Καΐρου. Το Ελληνικό Τμήμα με Γυμνάσιο και Λύκειο διδάσκει την ελληνική γλώσσα ακολουθώντας το ελληνικό πρόγραμμα και επιπλέον διδάσκει και την αραβική, όπως καθορίζει το υπουργείο Παιδείας της Αιγύπτου. Έχει 15 Έλληνες καθηγητές για το ελληνικό πρόγραμμα. Διαθέτει βιβλιοθήκη, εργαστήριο Πληροφορικής, εργαστήριο Φυσικής-Χημείας, ιατρείο, αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων και θεατρική σκηνή. Το 1996 ιδρύθηκε στην Αθήνα ο «Σύλλογος Αμπετείου Σχολής», με σκοπό τη διατήρηση των δεσμών μεταξύ των επαναπατρισθέντων «Αμπετειανών».