Σύναξη όλων των ιεραρχών του Πατριαρχείου ανά τον κόσμο στην Κωνσταντινούπολη

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 01/09/2024

του Θεοδώρου Καλμούκου/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
ΒΟΣΤΩΝΗ. Από την 1η έως και την 3η Σεπτεμβρίου 2024 θα γίνει Σύναξη όλων των ιεραρχών του Φαναρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπως έχει καθιερωθεί να γίνεται κάθε τρία χρόνια. Διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για Σύνοδο, αλλά για Σύναξη που σημαίνει συγκέντρωση της ιεραρχίας χωρίς θεσμικές αρμοδιότητες, αλλά απλώς για ενημέρωση και ακρόαση εισηγήσεων επί διαφόρων εκκλησιαστικών θεμάτων.

Αναμένεται να συμμετάσχουν περί τους 130 με 150 ιεράρχες, Αρχιεπίσκοποι, Μητροπολίτες και Επίσκοποι από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των Μητροπολιτών των λεγόμενων Νέων Χωρών της Ελλάδος. Πρόκειται ως γνωστόν για το ήμισυ σχεδόν των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι με την Πατριαρχική Πράξη του 1928 ποιμαίνουν Μητροπόλεις της Ελληνικής Επικράτειας, εκλέγονται, συμμετέχουν και ανήκουν διοικητικώς στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, μισθοδοτούνται από το ελληνικό κράτος, πλην όμως έχουν την πνευματική και κανονική τους υπαγωγή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Επίσης, θα συμμετάσχουν οι ιεράρχες της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και της Δωδεκανήσου.

Οι εργασίες της Σύναξης θα γίνουν στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt» της Κωνσταντινούπολης στο οποίο και θα διαμείνουν οι περισσότεροι από τους ιεράρχες, ενώ αρκετοί άλλοι θα διαμείνουν σε άλλα ξενοδοχεία πλησίον του «Grand Hyatt» για οικονομικούς λόγους. Οι ιεράρχες έχουν κληθεί να καταβάλλουν τα δικά τους έξοδα έκαστος, ενώ υπάρχουν και κάποιοι, όπως πληροφορείται ο «Εθνικός Κήρυκας», οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν το υψηλό κόστος του «Grand Hyatt».


Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο 31 Αυγούστου το εσπέρας θα τελεστεί ο Εσπερινός της Ινδικτιώνος, δηλαδή του νέου εκκλησιαστικού έτους στον Καθεδρικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου.

Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου θα γίνει συγχοροστασία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο των ιεραρχών, οι οποίοι στο τέλος θα υπογράψουν την Πράξη της νέας Ινδικτιώνος. Στη συνέχεια, θα μεταβούν εις την παρακείμενη Μαράσλειο Σχολή η οποία ανακαινίσθηκε πρόσφατα, όπως είχε γράψει εκτενώς ο «Ε.Κ.», ενώ θα ακολουθήσει γεύμα στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt».

Στις 5 η ώρα το εσπέρας θα γίνει η έναρξη της Σύναξης με εισαγωγική ομιλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και αντιφώνηση του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και θα ακολουθήσει δείπνο.

Τη Δευτέρα και Τρίτη 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2024 θα ομιλήσουν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ: «Το Ουκρανικόν ζήτημα και η Ορθοδοξία εις τας Βαλτικάς χώρας», ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος: «Αι Διορθόδοξοι Σχέσεις εις την ούτω καλουμένην ‘Διασποράν’ από της ενάρξεως του πολέμου εις την Ουκρανίαν», ο Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ: «Εξελίξεις εις τον Θεολογικόν Διάλογον μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας – Το κείμενον της Αλεξανδρείας».

Θα ομιλήσουν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτας: «Η μαρτυρία της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας εις το Συμβούλιον Ευρωπαικών Εκκλησιών (CEC) και εις το Forum Διαλόγου μεταξύ των εν Ευρώπη Ορθοδόξων Εκκλησιών και του Συμβουλίου των εν Ευρώπη Επισκοπικών Συνόδων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (CCEE)».


Ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος: «Το Τυπικόν και η Λειτουργική παράδοσις της Μεγάλης Εκκλησίας και αι εξ αυτών παρατηρούμεναι αποκλίσεις». Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος: «Κανονική εισπήδησις διά των Μέσων Γενικής Ενημερώσεως;». Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος: «Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και Εκκλησία». Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος: «Νεολαία και Εκκλησία».

Επίσης, θα ομιλήσουν ο καθηγητής κ. Γεώργιος – Στυλιανός Πρεβελάκης: «Ο ‘Ρωσικός Κόσμος’, επίκεντρον και όργανον της ρωσικής γεωπολιτικής στρατηγικής». Ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων: «Η Ορθόδοξος ιεραποστολή εις τους Αντίποδας». Ο Αρχιμανδρίτης  κ. Πέτρος, Ηγούμενος Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Essex: «Ο μοναχισμός εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία εις τον 21ον αιώνα». Ο Αρχιμανδρίτης κ. Πέτρος, Ηγούμενος Ι. Μονής Διονυσίου: «Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και το Αγιώνυμον Όρος». Η Μοναχή Θεολογία, Ηγουμένη Ι. Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου: «Η δυναμική του γυναικείου μοναχισμού εις τον 21ον αιώνα».

Τη Σύναξη θα κλείσει ο Πατριάρχης με καταληκτήρια ομιλία και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει από τους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών που θα παραστούν στη Σύναξη.

Αρχείο Ειδήσεων
<Σεπτέμβριος 2024>
ΔεΤρΤεΠεΠαΣάΚυ
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάντε click ΕΔΩ για να επικοινωνήσετε μαζί μας.