Μικρός Αγιασμός στην αρχή κάθε μήνα

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 01/06/2024

Άρθρο π. Αυγουστίνου Βλάχου -Ι.Ν.Αγίου Στεφάνου (Ι.Μ. Ν.Ιωνίας)

 

"Ο Μικρός Αγιασμός λοιπόν τελείται στην αρχή κάθε μήνα, και όποτε κρίνεται αναγκαίο και παρέχει πλούσια θεραπευτική δύναμη για κάθε ασθένεια, σωματική και πνευματική. Φαίνεται, σύμφωνα με τον Άγιο Αθανάσιο τον Πάριο, να έχει αρχίσει να εξαπλώνεται, ως ακολουθία αγιασμού, από το θαύμα που έγινε στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου γνωστό ως Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη.
Στις περιεκτικές παρακλήσεις της Ακολουθίας, όπως και σ' εκείνης του Μεγάλου Αγιασμού, δίνεται η πνευματική αίσθηση ενός λουτρού αναγέννησης. Η Θεία Χάρη με τη μετάληψη και το ράντισμα του αγιασμένου νερού, ευλογεί όσους μολύνονται από τα πάθη τους και θεραπεύει τις ασθένειες της ψυχής και του σώματος, χαρίζοντάς ευλογία, θεραπεία αλλά και λύτρωση από τον πνευματικό και σωματικό πόνο.
Η ακολουθία του Μικρού Αγιασμού έχει επηρεαστεί προφανώς από την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού που τελείται κάθε χρόνο κατά τη μεγάλη δεσποτική εορτή των Θεοφανείων, είναι εξάλλου μεταγενέστερη αυτής, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η αγιαστική χάρη είναι διαφορετική και στους δύο Αγιασμούς ή στη μετάληψή από τους πιστούς.
Εκείνο όμως που θέλω να γνωρίζουμε και να κατανοήσουμε αδελφοί μου, είναι ότι τίποτα στην Εκκλησίας μας, δεν επενεργεί μαγικώ τω τρόπω πάνω μας. Κάθε συμμετοχή μας σε ένα μυστήριο ή οποιαδήποτε άλλη αγιαστική πράξη της Εκκλησίας μας, απαιτεί τη δική μας καλή δεκτικότητα προς Τον Θεο και βέβαια επηρεάζει την προσωπική μας σχέση μαζί Του αλλά και μεταξύ μας.
Μέσα απ' αυτές τις αγιαστικές πράξεις, εργάζεται το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Άγιο Πνεύμα, το οποίο μας οδηγεί στον Χριστό, ο οποίος με τη σειρά Του μας ενώνει με Τον Θεό Πατέρα. Συμμετέχοντας σ' αυτές, συμμετέχοντας όμως, όχι ερχόμενοι απλά, λαμβάνοντας το προϊόν της αγιαστικής πράξης και φεύγοντας σαν κυνηγημένοι, ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό και λαμβάνουμε τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.
Αυτή η διαδικασία δεν λαμβάνει χώρα απομονωμένη από τους άλλους, αλλά μέσα στο πλαίσιο μιας κοινότητας πιστών. Απευθύνεται μεν ονομαστικά στον καθένα μας, αλλά είναι εμπειρία που αφορά ολόκληρη την Εκκλησία.
Αυτός είναι και ο λόγος που θέλω να ενθαρρύνω τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων σε κάθε αγιαστική πράξη, σε κάθε ακολουθία, σε κάθε μυστήριο της Εκκλησίας μας. Για να μοιραστούμε τη ζωή της Εκκλησίας μας, έτσι ώστε ο καθένας, με τη βοήθεια του άλλου, να μπορέσει να πλησιάσει Τον Θεό και να γίνει το πρόσωπο που προορίζεται να είναι.
Σας περιμένω! Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης, π. Αυγουστίνος"