Ο 88χρονος Ηλείος κληρικός που διακόνησε δύο Αρχιεπισκόπους

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/05/2024

Του Κώστα Ζαφειρίου

φωτο ierovima

 

Τους μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσόστομο Β (κατά κόσμον Θεμιστοκλής Χατζησταύρου) και Ιερώνυμο Α (κατά κόσμο Κοτσώνη) διακόνησε επί μια δεκαετία ο 88χρονος Ηλείος κληρικός που σήμερα είναι τρόφιμος του Γηροκομείου Παναγία Καθολική στη Γαστούνη.  

Ο λόγος για τον  Πανοσιολογιώτατο  Αρχιμανδρίτη Πολύκαρπο Καρβελά που γεννήθηκε στη Γαστούνη στις 19 Ιουνίου 1936. Μοναχός και Διάκος χειροτονήθηκε το 1960 από τον τότε Επίσκοπο Αρκαδίας (Ηρακλείου Κρήτης) Τιμόθεο Παπουτσάκη. Από το 1963 μέχρι το 1973 οπότε και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών  Ιερώνυμο Κοτσώνη, υπηρέτησε τους μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομο Β και Ιερώνυμο Α από τους οποίους έχει πολλές αναμνήσεις.

Ο Αρχιμανδρίτης  Πολύκαρπος, το 12ο παιδί του Παναγιώτη και της Αναστασίας, έφυγε από την Γαστούνη το 1947. Η Εκκλησία ήταν ο προορισμός του. Ήταν το κάλεσμα του Χριστού στο οποίο ανταποκρίθηκε. Τελείωσε την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και στη συνέχεια την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

88 χρόνια μετά βρίσκεται στο Γηροκομείο Παναγία Καθολική στο μέρος του γεννήθηκε και δέχεται λίγους επισκέπτες στο δωμάτιό του.

Ο π. Πολύκαρπος  εποίμανε τον λαό του Θεού με την καλοσύνη της καρδίας του, τον ένθεο ζήλο του, την μεγάλη αγάπη του προς την Αγία μας Εκκλησία, το χαμόγελό του, ενώ διέθετε καθαρή και κρυστάλλινη φωνή. Στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών καθώς και στον  ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι όπου υπηρέτησε ως εφημέριος,το εκκλησίασμα ήξερε ότι «τούτος  ο παπάς δεν βιάζεται να τελειώσει την Θεία λειτουργία και τελεί με πάθος τα Μυστήρια σα να συμπάσχει με τα Πάθη του Χριστού κάθε φορά που λειτουργεί». Άξιος μαθητής του Σπυρίδωνα Περιστέρη, το αηδόνι της Μητροπόλεως Αθηνών.  

Ιστορικές φωτογραφίες

Στην κατοχή του ο πατέρας Πολύκαρπος έχει αρκετές φωτογραφίες. Επιλέξαμε δύο από αυτές.

Στην πρώτη  ιστορική φωτογραφία έξω από το Τατόϊ, πιθανότατα του 1965 (Αριστίνδην Σύνοδος) που δημοσιεύει το ierovima.gr  βρίσκονται εν ζωή μόνον ο π. Πολύκαρπος και ο τότε συνδιάκονός του π. Χρυσόστομος Ξυνός, σήμερα Επίσκοπος Βερενίκης (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)

Στην φωτογραφία διακρίνονται: Ο Σεβαστιανός  Ασπιώτης  τότε Αρχιγραμματέας Ιεράς Συνόδου και μετέπειτα Μητροπολίτης Ελασσώνος, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Κωνσταντίνος Πούλος (κατά σάρκαν αδελφός του Αγ. Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης), ο Αντώνιος Μητροπολίτης Ξάνθης, ο μητροπολίτης Διονύσιος Τρίκκης και Σταγών, ο Κωνσταντίνος ο Πατρών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Α’, ο εκ Τήνου καθηγητής Πανεπιστημίου Σιώτης, πίσω από τον τότε Βασιλέα Κωνσταντίνο ο Αρχιμανδρίτης των Ανακτόρων Νικηφόρος (εκοιμήθη 33 ετών) αριστερά του ο 88χρονος σήμερα π. Πολύκαρπος Καρβελάς, αριστερά του ο συνδιάκονός του τότε  π. Χρυσόστομος Ξυνός ο οποίος όπως προαναφέρθηκε σήμερα είναι  Επίσκοπος Βερενίκης . Στην φωτογραφία διακρίνονται ακόμη  ο τότε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Καλαμπόκας, ο μητροπολίτης Ναυπακτίας Δαμασκηνός, ο Πρεβέζης Στυλιανός, ο Κυθήρων Μελέτιος και ο Κασσανδρείας Συνέσιος

Στην δεύτερη φωτογραφία που δημοσιεύει το ierovima.gr εικονίζονται ο   π. Πολύκαρπος Καρβελάς έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών (πιθανότατα Ανάσταση του 1967)  πίσω από τον μακαριστό  π. Νικόδημο  Γραικό (αργότερα Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας) και τον  μακαριστό Κερνίτσης Χρυσόστομο Βενετόπουλο  (μετέπειτα  μητροπολίτης Φωκίδος).