Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στη Χαλκίδα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/05/2024

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, μέσα στο χαρμόσυνο πασχάλιο κλίμα, πραγματοποιήθηκε η ιερά πανήγυρις του Ι. Ναού της Ζωοδόχου Πηγής του παλαιοτέρου και ιστορικοτέρου φιλανθρωπικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου αρρένων στην Έξω Παναγίτσα Χαλκίδος, το οποίο τελεί υπό την Διεύθυνση του πρωτοπρεσβ. Ιωάννου Κορέλη– εφημερίου του Ενοριακού Ι. Ναού Αγ. Αναργύρων Χαλκίδος.

Το εσπέρας της Πέμπτης 9 Μαΐου 2024 τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, συμπαρισταμένων των αρχιμ. Τιμοθέου Μπαϊμπάκη-ιεροκήρυκος,
Μεθοδίου Φουντούλη-εφημέριου του Προσκυνηματικού Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης,
Δαμασκηνού Παπακωνσταντίνου-εφημερίου της Ενορίας Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος,
Νικολάου Πριμηκυρίου-εφημερίου της Ενορίας τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος, του πρωτοπρεσβ. Ιωάννου Κορέλη-εφημερίου της Ενορίας Αγ. Αναργύρων Χαλκίδος και διευθυντού του Ιδρύματος,
των πρεσβ. Πέτρου Βλάχου-εφημερίου της Ενορίας Αγ. Τρύφωνος Ν. Λαμψάκου, Χρυσοστόμου Τσούβαλη-εφημερίου της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Αφρατίου, Νικολάου Καλαφάτη-εφημερίου της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, του ιερομονάχου Ειρηναίου Σταμέλου-εφημερίου του πανηγυρίζοντος Ι. Παρεκκλησίου των Διακόν. Σταύρου Καλαφάτη και Χρήστου Ραμαντανάκη, ευσεβών πιστών, εντός και εκτός του Ιερού Ναού, στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, αφού η Πανήγυρις αυτή αποτελεί πόλο έλξης πολλών Χαλκιδέων.
Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο ιστορικό περιεχόμενο της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής και περιέγραψε με γλαφυρότητα το άπαυστο και πολυδάπανο έργο ανιδιοτελούς προσφοράς των Ιδρυμάτων της τοπικής μας Εκκλησίας και ευχαρίστησε όσους συμβάλλουν σε αυτό με παρόμοια ανιδιοτελή εφαλτήρια.
Μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε και η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, ανά τας οδούς της περιοχής.
Ανήμερα της πανηγύρεως της Ζωοδόχου Πηγής, Παρασκευή 10 Μαΐου 2024, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη-Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο με έναυσμα το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα (Ιωάν. β΄ 12-22) και ερμήνευσε την διαφορά του κατά Θεόν ζήλου και του κατ’ επίγνωση ζήλου.

Τιμοθέου Μπαϊμπάκη-ιεροκήρυκος, Ιεροθέου Παπαγρηγορίου-εφημερίου της Ενορίας Αγ. Γεωργίου Βατώντα και οικονομικού διαχειριστού του Ορφανοτροφείου, Δαμασκηνού Παπακωνσταντίνου-εφημερίου της Ενορίας Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος, του ιερομον. Ειρηναίου Σταμέλου και του διακ. Χρήστου Ραμαντανάκη και δεκάδων πιστών, οι οποίοι προσήλθαν συλλήβδην στο Κοινό Ποτήριο.

Μετά την Θεία Λειτουργία, προσφέρθηκε σε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές το καθιερωμένο Αναστάσιμο κέρασμα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου προσέρχονταν, κατά ομάδες, προσκυνητές στην χάρη της Ζωοδόχου Πηγής.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ