Αυτοκρατορική Ιερά Νέα Μονή της Χίου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/04/2024

Γιά μία ακόμη χρονιά ετελέσθη η αγρυπνία του ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ στην Αυτοκρατορική Ιερά Νέα Μονή της Χίου προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου με την συμμετοχή πολλών Κληρικών και την παρουσία ικανού αριθμού πιστών παρά τις καιρικές συνθήκες.
Κάτω από το φως των καντηλιών και των κεριών ανεγνώσθησαν οι 24 οίκοι των Χαιρετισμών ανάμεσα στα βυζαντινά ψηφιδωτά και τα μάρμαρα του ιδρυτού αυτοκράτορος  οδηγώντας την καρδιά στον Τριαδικό Θεό και την Υπέρμαχο Στρατηγό και την μνήμη στον "ένδοξό μας βυζαντινισμό".
Ομιλώντας ο Φιλόλογος Ιεράρχης προέβη σε επιστημονική παρουσίαση τόσο του ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ, όσο και του Κανόνος του Ιωσήφ του Υμνογράφου με αναφορές στα τρία αποδιδόμενα προοίμια του ΥΜΝΟΥ, στις ακροστιχίδες, την Χριστολογική θεματογραφία, τους κώδικες, τις εκδόσεις, τις επιδράσεις και καταλήγοντας με την αναφορά του Καθηγητού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΟΜΙΝΗ, εν είδει μνημοσύνου ευγνωμοσύνης, ότι ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ κατανοείται μόνο από όσους τον προσεγγίζουν " μέ πίστι καί τήν προσήκουσα στήν περίπτωσι ταπείνωσι ".
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Διονύσιος παρέθεσε μοναστική τράπεζα.
Ευλογημένες στιγμές Ορθοδόξου Πίστεως και Βυζαντινής μνήμης στους ακρίτες του Αρχιπελάγους.