Νέες Αγιογραφίες στον Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 16/03/2024

Υπό την καθοδήγηση και επιστασία του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, την φιλοτιμία των Εφημερίων του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο,Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Αλεξάνδρου Λουκάτου και Αιδεσιμ. Οικονόμου κ. MaximeLesage, και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας, ολοκληρώθηκε ο αγιογραφικός διάκοσμος στο Ιερό Βήμα και την αψίδα του ως άνω ναού, που βρίσκεται στο κέντρο της Νορβηγικής πρωτεύουσας.
Το συνεργείο των αγιογράφωνκ.κ. Μιχαήλ Ανδρούτσου, Δημητρίου Ανδρούτσου και Σπυρίδωνος Μέτση, ταξίδεψαν από τα Ιωάννινα στο Όσλο, όπου παρέμειναν για μια εβδομάδα,και επιμελήθηκαν την τοποθέτησητων δεύτερωντοιχογραφιών στο Ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού Ναού.
Συγκεκριμένα, από τις 3 έως τις 9 Μαρτίου 2024, τοποθετήθηκαν οι εξής είκοσι παραστάσεις:ηετοιμασία του Θρόνου, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου,η Φιλοξενία του Αβραάμ, η ΚαιομένηΒάτος, οι Τρεις Παίδες εν καμίνω,η θυσία του Αβραάμ, οι τέσσερεις Ευαγγελιστές,οι άγιοιΔιάκονοι Τίμων,Παρμενάς, Αλέξανδρος, Στέφανος,Πρόχορος καιΑχίλλειος, μετάλλια με τους αγίους Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη,Παΐσιο τον Αγιορείτη, Κοσμά τον Αιτωλό και Ιάκωβο τον εν Ευβοία, καθώς και πλούσιος βυζαντινός διάκοσμος.
Στο παρελθόν και συγκεκριμένα στις 22 Νοεμβρίου 2022, είχαν τοποθετηθεί από τους ίδιους αγιογράφους οι πρώτες παραστάσεις με την Ένθρονη Παναγία, μετάλλια με έξι προφήτες, την Θεία Ευχαριστία και τον Ένθρονο Κύριο,περιστοιχιζόμενο από οκτώ Ιεράρχες.
Η αγιογράφηση του Μητροπολιτικού Ναούακολούθησε την τοποθέτηση46 τοιχογραφιών στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, καθώς και στο Ησυχαστήριο του Αγίου Νικολάου, στο Ρέττβικ της Σουηδίας, κατά την 10ετή αρχιερατεία του Ποιμενάρχου κ. Κλεόπα.
Ήδη, από το απόγευμα του Σαββάτου, 9Μαρτίου 2024, ο Μητροπολίτης Κλεόπας μετέβη στο Όσλο, για να επιθεωρήσει εκ του σύνεγγυς την τοποθέτηση των τοιχογραφιών, συναντήθηκε με τους ως άνω αγιογράφους, και είδε ιδίοις όμμασι τις εργασίες της εκ βάθρων αποκαταστάσεως της αίθουσας δεξιώσεων του ναού.
Το απόγευμα της ιδίας, ο Ποιμενάρχης συναντήθηκε με τα νέα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού και με εκπρόσωπο της Ουκρανικής Κοινότητας Όσλο.
Το πρωί της Κυριακής,10Μαρτίου 2024, ο Μητροπολίτης Κλεόπας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας,η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά από τις ιστοσελίδεςFacebookτης Ιεράς Μητροπόλεως και της ενορίας, και τελέστηκε στην Ελληνική, Νορβηγική, Σουηδική, Γαλλική και Αγγλική γλώσσα,με την συμμετοχή του εφημερίου του ναού,Αιδεσιμολ. Οικονόμου κ. ΜaximeLesage. Στο Ιερό διηκόνησε ο κ. Θεολόγος HalleΒakke.
Ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην oμιλία του στην ευαγγελική περικοπή της Τελικής Κρίσεως, μίλησε στους μαθητές του Κατηχητικού Σχολείου και στο τέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους αγιογράφους, τους δωρητές των τοιχογραφιών και σε όσους συνέβαλαν στο ιστορικό αυτό γεγονός, της συνεχίσεως της ιστορήσεως του Μητροπολιτικού Ναού με νέες τοιχογραφίες.
Ο Ποιμενάρχης εξέφρασε, επίσης, την ευαρέσκειά του για την πρόοδο της Ομογένειας, προσέφερε στον πρώην Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Μιχαήλ Μπίκουλη, το νέο δίτομο έργο του με την αλληλογραφία του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως.
Ακολούθως, έτυχε της φιλοξενίας και συναναστροφής των παρισταμένων, στο γεύμα που προσέφερεη Φιλόπτωχος Αδελφότης του Μητροπολιτικού Ναού, σε αίθουσαπλησίον του ναού.
Στην Θεία Λειτουργία και το γεύμα παρέστη ο Πρόξενος της Ελλάδος Εντιμ. κ. Κωνσταντίνος Δανασσής, συνοδευόμενος από συνεργάτη του στην Ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο, και πλήθος πιστών.
Τους ύμνους απέδωσαν,στην Ελληνική και Νορβηγική, οι Μουσικολογιώτατοι κ.κ. Παναγιώτης Κατσιβάλης, Πρωτοψάλτης του ναού, και οι κ.κ.Κοσμάς Πλάκου καιΠορφύριοςErikHasner.
Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε την συναυλία παραδοσιακής μουσικής, από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο, που προσέφερε η χοράρχης κ. Μαριλένα Ζλατάνου.
Το πρωΐ της επομένης, ο Ποιμενάρχης επέστρεψε στην έδρα της επαρχίας του, στην Στοκχόλμη.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, του κ. Μιχαήλ Μπίκουλη και της κ. Αναστασίας Γκόλφη.