Συνέντευξη στον Ε.Κ.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, εκ των νεότερων ηλικιακά και δραστήριων ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, με συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» μίλησε για την έξαρση της βίας, τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, τον Γεροντισμό, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, την Ομογένεια.
«Εθνικός Κήρυκας»: Σεβασμιότατε, ποια θέματα απασχολούν το ποίμνιο σας;
Μητροπολίτης Γαβριήλ: Το θέμα της βίας είναι ένα κομμάτι το οποίο απασχολεί πολύ την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία στα σχολεία. Αυτό το οποίο συναντάμε μέσα από την οπαδική βία και βλέπουμε στις ομάδες, ότι είναι μία αφορμή να μπορέσουν να εκτονωθούν οι άνθρωποι. Πρέπει ως Εκκλησία να κάνουμε ό,τι μπορούμε γιατί αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μία έξαρση της βίας. Πρέπει να σταθεί η Εκκλησία.
«Ε.Κ.»: Τι νομίζετε πως προκαλεί τη βία;
Μητροπολίτης Γαβριήλ: Ενα θέμα είναι η ακρίβεια που αντιμετωπίζει ένας πολίτης στην Αθήνα. Οταν ένα μπουκάλι λάδι έχει 15 μl 16 ευρώ το λίτρο ενώ ήταν πολύ διαφορετική η τιμή του αντιλαμβάνεσθε τις ανάγκες των ανθρώπων. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι οι άνθρωποι βλέπουν ότι υπάρχει μπροστά τους ένα τέλμα, δεν βλέπουν φως στο τούνελ. Η ζωή μας είναι δύσκολη, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πολύ διαφορετικές καταστάσεις από ό,τι υπήρχαν πριν από 20 ή 30 χρόνια. Πρέπει όμως, κι αυτή είναι η δουλειά της Εκκλησίας και η αποστολή της, να πει στους ανθρώπους να κρατήσουν την πίστη τους, την υπομονή τους, την αισιοδοξία τους, την ελπίδα τους στον Χριστό.
«Ε.Κ.»: Πώς θα σχολιάζατε την πολιτική θεσμοθέτηση του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου;
Μητροπολίτης Γαβριήλ: Εχω ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα πριν από αρκετό διάστημα και υπάρχει η απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου ομόφωνα καταδίκασε αυτή την προτεινόμενη προσπάθεια νομοθέτησης του γάμου των ατόμων του ιδίου φύλου, αντιλαμβάνεσθε ότι όλους τους Επισκόπους μας βρίσκει αντίθετους αυτή η προσπάθεια.
Περισσότερο μας βρίσκει αντίθετους όχι απλά για την άρνηση της παράδοσης που βλέπουμε τόσο ξεκάθαρα τόσο στην Παλαιά, όσο και στην Καινή Διαθήκη. Από τη μία αναφέρομαι στη δημιουργία του ανθρώπου ως άρσεν και θήλυ στο βιβλίο της Γενέσεως, κι από την άλλη βλέπουμε στην Καινή Διαθήκη ότι ο Χριστός ευλογεί τον γάμο και δίνει πλέον μία άλλη διάσταση στην ένωση ανδρός και γυναικός η οποία υπάρχει πλέον εν Χριστώ.
Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται κατά την ταπεινή μου άποψη να βάλει μία βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας, να δημιουργήσει τριγμούς σ’ αυτό το οποίο παραδοσιακά είναι η ελληνική οικογένεια και πιστεύω να δώσει και τη δυνατότητα να κοπούν οι σχέσεις των ανθρώπων σε ένα επίπεδο το οποίο έχει να κάνει όχι απλά μόνον με την οικογένεια, αλλά πολύ περισσότερο με εκείνο το οποίο η ελληνική οικογένεια εκφράζει τους τελευταίους αιώνες. Δηλαδή η οικογένεια είναι το κύτταρο εκείνο μέσα από το οποίο όλοι οι άνθρωποι προήλθαμε ο καθένας με τη δική του αποστολή. Εάν η ελληνική οικογένεια δεν παραμείνει όπως ακριβώς την γνωρίζουμε, πάρα πολύ φοβούμαι για το αποτέλεσμα που θα έχει τελικά στην ευρύτερη κοινωνική συνοχή.
«Ε.Κ.»: Ζήσατε κοντά στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, κι εκείνος σας προώθησε. Με μία πρόταση πώς θα τον περιγράφατε;
Μητροπολίτης Γαβριήλ: Ηταν ένας Αρχιεπίσκοπος ο οποίος άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του. Οραματιστής, με πολλή αγάπη για την Εκκλησία, με πάρα πολλή αγάπη για τα πρόσωπα της Εκκλησίας κυρίως τους νέους, πάρα πολλή όρεξη για δουλειά και πάρα πολλή αγάπη για διακονία. Κι ένας άνθρωπος, ο οποίος, θεωρώ για τη χρονική στιγμή ο Θεός τον αξίωσε να έχει αυτή τη μεγάλη διακονία, ωφέλησε την Εκκλησία, το ποίμνιο της Εκκλησίας της Ελλάδος και γι’ αυτόν τον λόγο αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του.
«Ε.Κ.»: Εχετε γνώμη για το φαινόμενο του Γεροντισμού, αυτό το διαρκές κουβαλητό εικόνων, λειψάνων, αντικειμένων προς ασπασμό, ακόμα κι ένα κάστανο;
Μητροπολίτης Γαβριήλ: Η Εκκλησία είναι το ζωντανό Σώμα του Χριστού, το οποίο φυσικά έχει και παθογένειες. Μία από αυτές τις παθογένειες είναι και αυτή, του Γεροντισμού, η οποία δυστυχώς οδηγεί σε μία Ανατολικού Τύπου θρησκευτικότητα όπως είναι οι γκουρού κάτι το οποίο νομίζω έχετε πολύ έντονα στην Αμερική και οι άνθρωποι αναζητούν μία πνευματικότητα χωρίς αυτή η πνευματικότητα να έχει μία αναφορά. Για μας η πνευματικότητα είναι ο Χριστός. Και το φαινόμενο αυτό του Γεροντισμού έχει να κάνει με μία ρηχή πνευματικότητα που στόχο έχει όχι να γνωρίσουν οι άνθρωποι τον Χριστό, αλλά να αποκτήσουν οπαδική νοοτροπία κάτι το οποίο είναι ξένο με την Παράδοση και τη ζωή της Εκκλησίας.
«Ε.Κ.»: Ποια η γνώμη σας για την Ομογένεια της Αμερικής;
Μητροπολίτης Γαβριήλ: Αγαπούμε την Ομογένεια, είμαστε κοντά της, κοντά στις ανησυχίες της. Μαθαίνουμε από εσάς γιατί εσείς ζείτε σε άλλο τελείως διαφορετικό περιβάλλον, κι εμείς επίσης είμαστε οι ρίζες οι δικές σας, αντιλαμβάνεσθε ότι η συμπόρευση μόνο όφελος μπορεί να έχει για την Ελλάδα και μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να αποκομίσει. Ο Θεός να σας δίνει δύναμη για να στηρίζετε αυτή την Ομογένεια.
«Ε.Κ.»: Ποιες είναι οι σχέσεις σας σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο; Γνωρίζω ότι ήσασταν φίλοι από τα παλιά.
Μητροπολίτης Γαβριήλ: Είμαστε πολλά χρόνια φίλοι, έχουμε σε πολλά πράγματα συνεργαστεί στο παρελθόν. Με τιμά με τη φιλία του πολλά χρόνια. Θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος πάρα πολύ δυναμικός, πάρα πολύ δημιουργικός. Εχει αγάπη για την Εκκλησία, για την Επαρχία του, είναι ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και θεωρώ ότι θα δώσει την ψυχή μέχρι την τελευταία του αναπνοή για να μπορέσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και της Ομογένειας της οποίας αυτή τη στιγμή είναι ο ποιμενάρχης και έχει την ευθύνη για την δικαιοδοσία την οποία του έχει αναθέσει η Εκκλησία.
«Ε.Κ.»: Αν θα είχατε μία συμβουλή να του δώσετε ποια θα ήταν;
Μητροπολίτης Γαβριήλ: Νομίζω ότι είμαι πολύ μικρός να δώσω μία συμβουλή. Προσεύχομαι ιδιαίτερα κατά τη Θεία Λειτουργία να του δίνει ο Θεός δύναμη και υγεία να τον φωτίζει πάντοτε να κάνει σωστά την αποστολή του.