Καλαμάτα: Απαγόρευση κρούσης καμπάνας

Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 13/12/2023

Αποφασίστηκε η προσωρινή παύση λειτουργίας του καμπαναριού, μέχρι και τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, κατά τις ώρες κοινής ησυχίας. Το καμπαναριό εκκλησίας στην Καλαμάτα είχε προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους κατοίκους της περιοχής, καθώς χρησιμοποιούνταν ως ρολόι και χτύπαγε κάθε μισή και κάθε μία ώρα. Έτσι, ένας κάτοικος προσέφυγε στη δικαιοσύνη για διατάραξη της οικιακής γαλήνης και δικαιώθηκε!
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας αποφάσισε πως η εκκλησία δεν θα μπορεί στο εξής να χρησιμοποιεί το καμπαναριό ως ρολόι.
Ο κάτοικος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και κέρδισε προσωρινή παύση λειτουργίας του καμπαναριού, μέχρι και τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.
Το γεγονός έκανε γνωστό μέσα από ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Απαγόρευση κρούσης καμπάνας από ιερό ναό ως ωρολογίου με προσωρινή διαταγή δικαστηρίου

Το γραφείο μας εκπροσώπησε ιδιοκτήτη ακινήτου και κάτοικο της περιοχής που θίγεται στην οικιακή του γαλήνη από την χρήση παρακείμενου κωδωνοστασίου ιερού ναού ως ωρολογίου, με χτύπους σε κάθε ώρα και κάθε μισή ώρα.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέτασε χτες την συγκεκριμένη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και ανέβαλε την εκδίκασή της λόγω αποχής δικηγόρου του ιερού ναού, κρίνοντας όμως δεκτό το αίτημα για προσωρινή παύση λειτουργίας του κωδωνοστασίου μέχρι την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και κατά τα ημίωρα.

Μέχρι την συζήτηση της υπόθεσης στις 12.3.2023 ο ιερός ναός είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με την προσωρινή διαταγή της Δικαστή του Πρωτοδικείου Καλαμάτας και να απέχει από την χρήση του κωδωνοστασίου κατά τον περιγραφόμενο τρόπο.

Παράλληλα, έχει ασκηθεί και αγωγή για την οριστική δικαστική προστασία του ατόμου από την διατάραξη της γαλήνης και της προστασίας της ιδιωτικής του ζωής από τον θόρυβο, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έχουν κρίνει ότι αποτελεί θετική υποχρέωση του κράτους για προστασία της ιδιωτικής ζωής και της κατοικίας από θόρυβο (άρθρο 8 Ε.Σ.Δ.Α.).

πηγή in.gr