Εικόνα Παναγίας Μυρτιδιώτισσας: Πρώτη φορά που εξήλθε από τα Κύθηρα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/12/2023

Στον ιστορικό Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Κισάμου τελέστηκε Θεία Λειτουργία τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, ενώπιον της ιεράς και χαριτοβρύτου Εικόνος της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης εκ της νήσου των Κυθηραίων, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. κ. Αμφιλοχίου, και συνευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.

Η Εικόνα, η οποία την Κυριακή το απόγευμα έφτασε στην Κίσαμο της Κρήτης, με ειδικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, έχει τεθεί σε προσκύνημα, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που εξέρχεται από τα Κύθηρα. Ο Σεβ. κ. Αμφιλόχιος, με ιερά συγκίνηση και δέος, αναφέρθηκε εις την έλευση της Χαριτοβρύτου Εικόνας, καθώς, ως είπε, η έλευσή της καθίσταται αιτία και πηγή χαράς και ευλογίας για τον τόπο και τους  ανθρώπους του, την Κρήτη ολάκερη, σημειώνοντας: «Κοινωνοί και μέτοχοι της χαράς αυτής της Εκκλησίας μας, η Παναγία καλεί όλους μας να βιώσουμε αυτή την καρδιακή ευφροσύνη και χαρά, να ανοίξουμε τις καρδιές μας να πλημμυρίσουν από την σωστική Της χάρι, την γλυκιά Της παρουσία, την αγιαστική Της ευλογία».

«Μυστήριο της δωρεάς του Θεού η έλευση Της εν τω μέσω ημών, μυστήριο που απλόχερα χαρίζει σε όλους μας η δική Του αγάπη, ανοίγοντάς μας δρόμους και λεωφόρους δια τον προσωπικό μας αγιασμό», ανέφερε ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, ευχαριστώντας και πάλι, με λόγους ευγνωμοσύνης και καρδιάς, τον Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, «δια τον πνευματικό θησαυρό» που κόμισε, «προς ευλογία και αγιασμό του λαού του Θεού», όπως και τον Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, τον Πρόεδρο της Εγχώριας Περιουσίας κ. Ευάγγελο Βερνάρδο και όλους τους εκλεκτούς, παρόντες, προεστούς των Κυθήρων.
Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ διένειμε το αντίδωρο σε μαθητές των σχολείων που μετείχαν και στο πλήθος προσκυνητών που είχαν κατακλύσει τον Ι. Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και τους προαύλιους χώρους.
Συγκινητική η συνεχής προσέλευση προσκυνητών από όλη την Μεγαλόνησο, για να προσκυνήσουν και λάβουν την ευλογία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, η οποία παρέμεινε έως το μεσημέρι της Τετάρτης, 13 Δεκεμβρίου, πλουτίζοντας τους εορτασμούς του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου της Κισάμου, κατά το εόρτιο διήμερο. Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, Ιερά Λιτανεία, Ιερά Παράκληση, Ιερά Αγρυπνία, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία την κυριώνυμο ημέρα, 12 Δεκεμβρίου, Μεθεόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός, πλουτίζουν και ομορφαίνουν την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος.

Επ’ ευκαιρία της ελεύσεως των υψηλών προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε επίσης εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή, ο οποίος, με περισσή ευγένεια, τους υποδέχθηκε και φιλοξένησε στο γραφείο του, ανταλλάσσοντας αναμνηστικά ενθυμήματα. Ακολούθησε επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του και φιλοξένησε, πλουσιοπάροχα και αρχοντικά, τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του Σεβ. κ. Αμφιλοχίου, εκφράζοντας τις φιλάδελφες ευχαριστίες του για «την πολύ αγάπη και αβραμιαία φιλοξενία».