Σύρος: Τα σύννεφα και η βροχή υποκλίθηκαν στον Άγιο Νικόλαο -φωτο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/12/2023

Στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως τελέσθηκε σήμερα το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', με τη λειτουργική συμμετοχή Εφημερίων της Σύρου, κατά την οποία παρέστησαν ο Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Αθλητισμού κ. Ιω. Βρούτσης, ο Σεβ. Επίσκοπος Ρωμαιοκαθολικών Σύρου κ. Πέτρος, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, οι Βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Φίλιππος Φόρτωμας και Μάρκος Καφούρος, η διατελέσασα Βουλευτής κα Άρια Μανούσου, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης κ. Νικ. Λειβαδάρας, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Αλ. Αθανασίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μ. Δαδάος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Σύρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Συριανών, ο Στρατηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης Σύρου, ο εκπρόσωπος της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, ο Λιμενάρχης Σύρου, ο Προϊστάμενος των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κυκλάδων και Ερμουπόλεως, η Διοικήτρια και Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, ο Φρούραρχος Σύρου, ο Διοικητής του Τ.Ε. Ερμουπόλεως, Αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, ο Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της "ΟΝΕΧ-ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ" κ. Πάνος Ξενοκώστας, οι Πρόεδροι του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Εργατικού Κέντρου, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Εκπαιδευτικοί και μαθητές με τις σημαίες των Σχολείων και μέγα πλήθος Συριανών, που είχαν συρρεύσει και κατακλύσει τον περίλαμπρο Ιερό Ναό.


Στην προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ανεφέρθη στον ολοκληρωμένο άνθρωπο, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η ειρήνη, η ειρήνη με το Θεό, με το συνάνθρωπό του και τον εαυτό του και τόνισε ότι ο πολυλάλητος και θαλασσοκράρωρ Άγιος Νικόλαος υπήρξε πρότυπο ολοκληρωμένου ανθρώπου, καθώς είχε κατακτήσει την ειρήνη με το Θεό, διά της πίστεώς του, την ειρήνη με το συνάνθρωπό του, με την πραότητα και την φιλανθρωπία του, και με τον εαυτό του, καθώς κατόρθωσε να υπερβεί τις κατ' άνθρωπον αδυναμίες και τα πάθη του και να υψωθεί με τα φτερά της πίστεως και της αγάπης από τη "φυλακή" των εσωτερικών φόβων και ανησυχιών του προς τον ουρανό, , όπως ο μυθικός Δαίδαλος πέταξε ψηλά από τη φυλακή του με τα κέρινα φτερά του, προτρέποντας τους παρισταμένους αλλά και τους θεατές του Περιφερειακού Τηλεοπτικού Σταθμού "syros tv1", που αναμετέδιδε την Ακολουθία σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, να προσεγγίσουν την ατομική τους ολοκλήρωση με πίστη, αγάπη και εγκράτεια παθών.


Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' απένειμε το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως, το χρυσό Σταυρό της Οσίας Μεθοδίας στον Ύπαρχο του πλοίου «Blue Star Paros» κ. Σταύρο Βουδούρη, ο οποίος στις 18 Σεπτεμβρίου, στο λιμάνι της Τήνου, με αυτοθυσία έσωσε από βέβαιο πνιγμό ηλικιωμένη γυναίκα, που παρασυρμένη από τους ισχυρούς ανέμους έπεσε στη θάλασσα.


Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πάνδημος λιτανεία της αγίας εικόνος και του ιερού αποτμήματος εκ των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, φερομένων επί των ώμων Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και ανδρών του Λιμενικού Σώματος, πλαισιουμένης από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, άγημα της Ναυτικής Πολεμικής Βάσης Σύρου, το Λύκειο Ελληνίδων, Προσκόπους και Μαθητές, ενώ στο λιμάνι απέδιδαν τιμές τα ρυμουλκά Λιμένος Σύρου «ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ», καί «ΠΑΝΑΓΙΑ», και τα σκάφη τῆς Πλοηγικῆς Ὑπηρεσίας Σύρου, τοῦ Ὁμίλου Φουσκωτών Σύρου, των Αλιέων, του Ναυτικού Ομίλου, του Λιμενικού Σώματος, του ΝΕΩΡΙΟΥ και ιδιωτών.


Στην Πλατεία Μιαούλη ανεπέμφθη δέηση υπέρ των Ναυτικών, των εργαζομένων στις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις, των πλοιοκτητών και των πληρωμάτων των πλοίων, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' απηύθυνε τις ευχές του σε όλους τους Ναυτικούς και τους κατοίκους της Σύρου, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Υπουργός Αναπληρωτής Παιδείας και Αθλητισμού Ίωάννης Βρούτσης, ο οποίος εξήγγειλε την θεσμοθέτηση ανά τετραετία, εκδηλώσεων στη μνήμη του Δημ. Βικέλα, από τους πρωτεργάτες της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και ο Αξιότιμος Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Νικόλαος Λειβαδάρας, απηύθυνε, κατά το έθος, εόρτιο άγγελμα προς το λαό της Σύρου.
Ακολούθως η λιτανεία, κατηυθύνθη προς την πλατεία Κανάρη, "συνοδευόμενη" διά θαλάσσης από τα δεκάδες πλοιάρια, που με κάθε τρόπο απέδιδαν τιμές στον προστάτη τους Άγιο, και με ελιγμούς, συριγμούς και πίδακες νερού από το κατέπλευσαν επιβατηγό πλοίο «Blue Star Paros, όπου προ της προτομής του Ναυάρχου Κανάρη, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πνιγέντων στη θάλασσα, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β',ο Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Αθλητισμού κ. Ιω. Βρούτσης και ο Πρόεδρος των Απομάχων Ναυτικών κ. Μηλιός, έρριψαν στεφάνους στη θάλασσα στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών κατά τους εθνικούς αγώνες και σε ναυάγια.


Επανελθούσης της λιτανείας στον Ιερό Ναό, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη λαμπρότητα των εορταστικών Εκδηλώσεων και ευχήθηκε σε όλους για τις προσιούσες εορτές της Θείας Επιφανείας.