Ονομαστήρια Μητροπολίτη Διδυμοτείχου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/12/2023

Mε ιεροπρέπεια και κατάνυξη ο Σεβ.  Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός  εόρτασε τα ονομαστήριά του πλαισιούμενος  από τον ιερό κλήρο,  τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές  και το θεοφιλές  ποίμνιο της επαρχίας του, επί τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Δαμασκηνού, συνεορταζομένης  της μνήμης της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας και του Ιερομάρτυρος Αγίου Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου,  την Δευτέρα 4 του μηνός Δεκεμβρίου ε.έ.

Ο Σεβασμιώτατος προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, μετά το πέρας της οποίας ευλόγησε τα ευτρεπισμένα κόλλυβα των Αγίων και τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των  μακαριστών  Αρχιεπισκόπων Σεραφείμ (1974-1998)  και Δαμασκηνού (1941-1949)  και των αοιδίμων Αρχιερέων Καστορίας Σεραφείμ,  Μαρωνείας Δαμασκηνού,  Φθιώτιδος Δαμασκηνού,  Λαρίσης Σεραφείμ  και του εκ Μεγάρων Αρχιμανδρίτου Δαμασκηνού Κατρακούλη.

Στη συνέχεια προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη εορτή της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδος του Πυροβολικού, παρουσία του Διοικητού της XVI Μεραρχίας  Διδυμοτείχου, Υποστρατήγου Κωνσταντίνου Καραμανίδη.  Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κατά τη διανομή του αντιδώρου  δέχθηκε τις ευχές του ιερού κλήρου και του λαού και δεξιώθηκε τους επίσημους στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού.

Το εσπέρας της παραμονής ο Σεβασμιώτατος προέστη του Μεγάλου Εσπερινού, ομίλησε και ευλόγησε τους άρτους στον πανηγυρίζοντα Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίας Βαρβάρας Νέας Ορεστιάδος,  όπου προσήλθε συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και παρέστη ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Θωμάς Γερασίμου, πλαισιούμενος από στελέχη του Πυροβολικού, οι οποίοι προσέφεραν αρτοκλασία και στόλισαν την εικόνα της προστάτιδός τους Αγίας Βαρβάρας. Κατά το τοπικό έθιμο προσφέρθηκε η παραδοσιακή «Βαρβάρα», στη μνήμη της Αγίας.