Το ράδιο Νέστωρ ήταν ραδιοφωνικός σταθμός που λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη για μία δεκαετία 1958-1968 με έδρα τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου με την ευθύνη του ομώνυμου Αθλητικού - Μορφωτικού Συλλόγου "Νέστωρ" και την ευγενή τεχνική συνδρομή της φωνής της Αμερικής. Υπεύθυνος της μελέτης και εγκατάσταση του σταθμού, ήταν ο ιδρυτικός πρόεδρος Α.Μ.Σ. "Νέστωρ" και αρμόδιος επικοινωνίας της Μητρόπολης, θεολόγος και ηλεκτρονικός, Παναγιώτης Κίσκιλας. (Στην φωτογραφία φαίνεται η κεραία πάνω στη στέγη του ναού)
Το Ράδιο Νέστωρ εμπνεόμενο από το θάρρος επικοινωνίας του Αγίου Νέστορα «εν τω σταδίω θαρρύνας τον Νέστορα», με την συμπαράσταση του καινοτόμου διδάκτορα Πανεπιστημίου Φιλαδέλφειας ΗΠΑ, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Παπαγεωργίου (1951-1968) εγκαταστάθηκε στο κάτω βόρειο υπερώο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και λειτουργούσε με καλή εμβέλεια και ευκρίνεια ορισμένες ώρες την εβδομάδα και τις Κυριακές, όπως περίπου παλαιότερα και το ΡΑΔΙΟ ΤΣΙΓΓΙΡΙΔΗ. Την κατασκευή και εγκατάσταση του ραδιοσταθμού ανέλαβαν οι ραδιοτεχνικοί Νίκος Λάλας (Φωνή της Αμερικής) και Παναγιώτης Κίσκιλας (Α.Μ.Σ. Νέστωρ) με το αναγκαίο εθελοντικό προσωπικό εκφώνησης, ροής, συντάκτες κειμένων, εξωτερικούς συνεργάτες και ραδιοφίλους. Μεγάλη συμβολή στη δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού εκτός από τον Αθλητικό-Μορφωτικό Σύλλογο «ΝΕΣΤΩΡ», είχαν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ο υπεύθυνος της Αποστολικής Διακονίας Αθηνών Δημήτρης Φερούσης, ο τεχνικός Διευθυντής του Ε.Ι.Ρ. Θεσσαλονίκης Γιάννης Ντισλής, οι τεχνικοί διευθυντές του Ράδιο Ενόπλων Αθηνών Στράτος Τσαμούσης και Ράδιο Ενόπλων Θεσσαλονίκης Μενέλαος Παμπουκίδης, ο αντιπρόσωπος της Philips Θεσσαλονίκης Νέστωρ Τέλλογλου, ο ραδιοτεχνικός της «Φωνής της Αμερικής» Νίκος Χατζόπουλος, ο τελειόφοιτος Φυσικής Γιώργος Δούκας, ο ηλεκτρονικός του Ο.Τ.Ε. Θανάσης Τριανταφύλλου, οι ραδιοτεχνικοί Γιώργος Κεραμίδας, Νούλης Λαμπούδης, Γιάννης Ηλιάδης και ο αντιπρόσωπος του NAGRA Κώστας Σταυρινίδης.
Το ΡΑΔΙΟ ΝΕΣΤΩΡ είχε ραδιοθάλαμο με όρθιο πιάνο για ηχογραφημένες αναμεταδόσεις, σε Studio του κέντρου της Θεσσαλονίκης, οδός Μητροπόλεως 57, με καλή ακουστική απόκριση ηχομόνωσης και θάλαμο ελέγχου, κονσόλα ελληνικής κατασκευής, πικ-απ πλατώ THORENS και GARRARD, μαγνητόφωνα REVOX, STELLAVOX, UHER και NAGRA. Εκφωνητές του σταθμού ήταν ο Βασίλειος Γιούλτσης, ο Δημήτριος Νικηφόρος και ο Θεόφιλος Μανωλάκης. Τελευταία εκπομπή του ήταν το ορατόριο "Κύριλλος και Μεθόδιος" του Νίκου Αστρινίδη που ηχογραφήθηκε με NAGRA το 1966 στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Η τελευταία αποφώνηση του ραδιοσταθμού Εδώ Ραδιο Νέστωρ Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης επί συχνοτήτος Τσιγγιρίδη μεσαίων κυμάτων 225 μέτρων, αγαπητοί μας ακροαταί χαίρετε πάντοτε χαίρετε με ηχητικό σήμα από καμπάνες, τροπάριο του Αγίου και την εισαγωγή από τον Ορφέα του Μοντεβέρντι ακούστηκε τον Φεβρουάριο του 1968.
Σήμερα ο πομπός του "ΡΑΔΙΟ ΝΕΣΤΩΡ" που είχε διαλυθεί στην δικτατορία, επανασυναρμολογημένος, βρίσκεται στο Μουσείο Ραδιοφωνίας Θεσσαλονίκης στη Διεθνή Έκθεση και πανομοιότυπο της κατασκευής είναι στο Μουσείο Ραδιοφωνίας Αθήνα 9.84 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.
πηγή old photos of Thessaloniki-Βικιπαιδεια