Δυσαρέσκεια του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για την υπόθεση «Εύρος Αλληλεγγύης ΕΠΕ»-«ΜΚΟ Αλληλεγγύη»

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/06/2011

Δυσαρεστημένος είναι ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος από την εξέλιξη της υπόθεσης «Εύρος Αλληλεγγύης ΕΠΕ».Άλλα περίμενε από τις συναντήσεις του στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΔΙΣ για εξωδικαστική διευθέτηση της υπόθεσης που αφορά την υπό εκκαθάριση«Αλληλεγγύη» με την «Εύρος Αλληλεγγύης ΕΠΕ» και άλλα τελικά συνέβησαν. Και δικαιολογημένα ο κ. Άνθιμος επιθυμούσε την εξωδικαστική λύση, αλλά οι όροι που έθετε γι’ αυτό κινούνταν σε λάθος βάση.

Έτσι η Σύνοδος ομόφωνα αποφάσισε να μην προχωρήσει σε συμβιβαστική λύση, αλλά να προχωρήσει δικαστικά η υπόθεση και η δικαιοσύνη να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι. «Γιατί η οφειλή των 600.000 ευρώ δεν μπορεί να εξοφληθεί με... 48.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ιεράρχης που γνωρίζει την υπόθεση. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2009 ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για το εργοστάσιο κηροπλαστικής και ξυλογλυπτικής με την ονομασία « Εύρος Αλληλεγγύης» στην Τραϊανούπολη, το οποίο κατείχε μαζί με την οργάνωση.

Ο ιεράρχης ζητούσε να πουλήσει το μερίδιο της μητρόπολής του στην οργάνωση κι αν η «Αλληλεγγύη» δεν είχε το ποσό των 350.000 (που δεν το είχε), να του επιτρεπόταν να πουλούσε το εργοστάσιο. Το Πατριαρχείο Ρουμανίας σύμφωνα με πληροφορίες,είχε εκδηλώσει την επιθυμία να το αγοράσει. Η υπόθεση όμως δεν προχώρησε. 

 

«ΕΥΡΟΣ ΑΛΛΕΛΗΓΓΥΗΣ ΕΠΕ» 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, «Η ΕΥΡΟΣ ΑΛΛΕΛΗΓΓΥΗΣ ΕΠΕ ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2006, με σκοπό την παραγωγή και διακίνηση προϊόντων ξύλου και κηρού. Εταίροι της επιχείρησης είναι η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Μ.Κ.Ο. (Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών-Διορθόδοξο Κέντρο Ιεράς Μονής Πεντέλης) και η ΕΥΡΟΣ ΑΓΑΠΗΣ Μ.Κ.Ο. (Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως-Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Αετοχωρίου) με ποσοστό 50% εκάστη. Εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004 τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, με σκοπό την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος.  

Από την έγκριση της υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο μέχρι την λειτουργία της μονάδος παρήλθαν οκτώ μήνες. Τα προϊόντα ξύλου ξεκίνησαν να παράγονται τον Σεπτέμβριο του 2007 και τα προϊόντα κηρού ένα μήνα αργότερα.  

Οσον αφορά την δραστηριότητα της παραγωγής προϊόντων ξύλου σας ενημερώνουμε, ότι η επιχείρηση μπορεί να παράγει όλων των ειδών εκκλησιαστικά έπιπλα, τέμπλα, θρόνους, αναλόγια, προσκυνητάρια, καρέκλες σε οποιαδήποτε τεχνοτροπία, βυζαντινό, κλασσικό, αναγέννησης, κουφωτό αγιορείτικο. Επιπροσθέτως μπορούμε να παράγουμε οτιδήποτε έχει σχέση με ξυλουργικές εργασίες όπως πόρτες μασίφ και πρεσαριστές, παράθυρα γερμανικού τύπου και παραδοσιακά, ντουλάπες, κρεβάτια, γραφεία.  

Στο Κηροπλαστείο της Εταιρίας παράγονται διαφόρων μεγεθών κεριά και λαμπάδες παραφίνης. Ο υπάρχων μηχανολογικός εξοπλισμός έχει την δυνατότητα παραγωγής δύο χιλιάδων (2.000) τόνων ετησίως.  

Η έδρα της Εταιρίας βρίσκεται στο χωριό Αρίστηνο του Δήμου Τραϊανουπόλεως σε ιδιόκτητο χώρο με δύο μεγάλα και καινούργια εργαστήρια για το Ξυλογλυπτικό και το Κηροπλαστείο».