Γιατί κρατά χαμηλούς (φιλικούς)τόνους προς την κυβέρνηση η Εκκλησία

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 20/06/2011

«Η διοικούσα Εκκλησία αυτές τις ώρες θα έπρεπε να ήταν πιο κοντά στον δοκιμαζόμενο λαό και θα έπρεπε να ήταν απέναντι από την πολιτική του μνημονίου, αλλά αν το πράξει θα έχει απέναντί της την κυβέρνηση να την απειλεί με περικοπές των μισθών μας, με παύση διορισμών και ποιος ξέρει τι άλλο…Η Εκκλησία μας έχει δύναμη και επιπλέον αυτή την εποχή είναι η μοναδική που έμπρακτα στηρίζει τους αδυνάμους, κάτι που αδυνατεί να πράξει η πολιτεία…», ήταν το σχόλιο αρχιμανδρίτη, που διάβασε (και μάλλον συμφώνησε) τα όσα αναφέρει στο ιστολόγιό του ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος.

 

Το (πρόσφατο) ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «θα έπρεπε να καταδικάζει αφ’ ενός μεν τη μνημονιακή πολιτική της οικονομικής εξαθλιώσεως του Λαού και αφ’ ετέρου την υπονόμευση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητος!», υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και το επέστρεψε ως απαράδεκτοστη Σύνοδο.

Ίσως η άποψη του ανώνυμου αρχιμανδρίτη να έχει βάση. Προφανώς η Εκκλησία επιθυμεί να τηρήσει αυτές τις ώρες χαμηλούς έως και φιλικούς τόνους προς την κυβέρνηση γιατί η Επιτροπή υπό την υπουργό Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου καραδοκεί… 

Ίσως λοιπόν να έχει δίκιο ο κ. Αμβρόσιος, ίσως όμως να έχει και άδικο. Ουδείς είναι σε θέση να αποφανθή με βεβαιότητα.

Πάντως οι υπόλοιποι μητροπολίτες μάλλον θα συμφώνησαν με το ανακοινωθέν της ΔΙΣ , αφού δεν υπήρχε άλλη φωνή, επαναστατική, παρόμοια με αυτήν του μητροπολίτη κ. Αμβροσίου. Εκτός και αν φοβούνται...

Το ζητούμενο βέβαια είναι πώς αποδέχθηκε το ανακοινωθέν ο λαός…  

Ας δούμε τι αναφέρει ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος:

 

Ας με συγχωρήσουν οι εν Χριστώ Αδελφοί μου, οι οποίοι συγκροτούν το ιερό Σώμα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, το ανώτατο δηλ. Διοικητικό Όργανο της 'Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος για όσα ακολουθούν.

_______Σε μια εποχή, όπου - με τα ασύνετα καμώματα του αποκαθηλωθέντος πιά τέως Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου - η εθνική μας κυριαρχία έχει υποθηκευθή η οικονομία της Χώρας έχει καταρρεύσει και ο κόσμος με το σχήμα ' Αγανακτισμένοι Πολίτες" έχουν κατακλύσει την πλ. Συντάγματος, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ομιλήσει. Εξέδωσε το Ανακοινωθέν της 15ης Ιουνίου ε.έ.και μας παρήγγειλε να το προωθήσουμε στις Ενορίες για να αναγνωσθή κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας της Κυριακής 19ης Ιουνίου 2011.

________Αναμενόταν λοιπόν νά ακουσθή η φωνή της Εκκλησίας ως βροντή, ώστε να στηρίξει τον πονεμένο Λαό μας, που έχει κυριευθή από αγανάκτηση κατά του συνόλου των παραγόντων που απαρτίζουν ολόκληρο τό πολιτικό φάσμα. Όλα τα πολιτικά σχήματα και κόμματα σήμερα είναι υπεύθυνα για τον εμπαιγμό του Λαού μας, κυρίως για την αιχμαλωσία του Λαού μας, ο οποίος τελεί πιά υπό ιδιότυπη κατοχή! Κατά την ταπεινή μας γνώμη το επίμαχο Ανακοινωθέν είναι κατώτερο των περιστάσεων! Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δέν κατώρθωσε νά δώσει παρηγοριά στο Λαό μας! 'Ολοι μας και όλα τίθενται υπό τήν κρίση της Κοινωνίας, τη δική σας κρίση. Ελπίζω με την ενέργειά μου αυτή σήμερα να δώσω ένα νέο ερέθισμα στους Αδελφούς μου Συνοδικούς Ιεράρχες για μια νέα προσέγγιση του προβλήματος. Η Ελλάδα χάνεται! Ας τονώσει την ελπίδα στούς απελπισμένους χριστιανούς η Μητέρα Εκκλησία! Όσοι αμφιβάλλουν ακόμη, ας ανατρέξουν στο video: http://www.youtube.com/watch?v=gKsZFD-kt-o&feature=player_detailpage

_________΄Εάν με την κριτική και κυρίως με την επικριτική μου στάση στο συγκεκριμένο αυτό θέμα αποδειχθή, ότι  παραλογίζομαι, ζητώ την συγγνώμη από τόν Αρχιποίμενα Χριστό μας καί από τήν Ιερά Σύνοδο. 

 Αίγιον,  20 Ιουνίου 2011

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ  

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

της 15/6/2011

 

Η Ιερά Σύνοδος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις που συντελούνται στο εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι και οι οποίες καταπονούν τον Ελληνικό Λαό.

Αυτή την ώρα της ευθύνης, η Ιερά Σύνοδος αισθάνεται την υποχρέωση να απευθυνθεί με πατρική αγάπη προς τον Ελληνικό Λαό για να τονίσει και υπογραμμίσει ότι : 

Α. Στην κλίμακα των αξιών της ζωής, δεσπόζουσα θέση έχει η αγάπη προς την Πατρίδα. Γι’ αυτό η Ιερά Σύνοδος, εκφράζει την αποδοκιμασία της προς όσους έδρασαν εναντίον των συμφερόντων της Πατρίδος και της ευημερίας του Λαού της, της εθνικής αξιοπρέπειας και του φιλοτίμου των πολιτών.

H Εκκλησία δεν υπηρετεί κόμματα και παρατάξεις. Υπηρετεί με το πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της τον Λαό, για τις ανάγκες του οποίου πάντοτε νοιαζόταν και τις οποίες και σήμερα, καθημερινά αγωνίζεται να ικανοποιήσει, στο μέτρο του δυνατού, κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Αυτή την αξία της αγάπης προς την Πατρίδα πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι, για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προέκυψαν. 

Β. Ο Λαός μας στο παρελθόν συμπεριφέρθηκε με θαυμαστή ωριμότητα, επιδεικνύοντας κοινωνική αλληλεγγύη, σε δύσκολες φάσεις της ιστορίας του. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουμε ανάγκη από αυτή την αλληλεγγύη για να στηριχθούν οι αδύναμοι, να ανακουφισθούν οι άνεργοι και να μην ολιγοψυχίσουν οι εμπερίστατοι και οι παντοειδώς πληττόμενοι από αυτή την πρωτοφανή κρίση, και ιδίως οι νέοι. 

Γ. Οφείλουμε να ατενίζουμε προς το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία. Όλοι, όσοι έχουν ευθύνη και αρμοδιότητα, επιβάλλεται να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες, που θα δώσουν όραμα και ελπίδα για το μέλλον, με τις αρχές της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας και αξιοποιήσεως όλου του υλικού και πνευματικού πλούτου του τόπου.

 

Δ. Ας μην λησμονούμε ότι Κύριος της ζωής και της ιστορίας είναι και παραμένει ο Ζων και Αληθινός Θεός. Αυτός δεν εγ­κα­τα­λεί­πει τον κό­σμο και κυ­ρίως αυτούς που ελ­πί­ζουν σε Αυ­τόν και του εμ­πι­στεύ­ον­ται τη ζωή τους. Προς Αυ­τόν στρε­φό­μα­στε, ζη­τών­τας προ­στα­σία και βο­ή­θεια.

Εκ της Δι­αρ­κούς Ιε­ράς Συ­νό­δου 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΜΑΣ

 

Εν Αιγίω τη 16η Ιουνίου 2011 

Προς

Την Διαρκή Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ιω. Γενναδίου, 14

115 21 ΑΘΗΝΑΣ 

Μακαριώτατε άγιε Πρόεδρε,

Σεβασμιώτατοι εν Χριστώ Αδελφοί,

 

Δια του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 3671, Διεκπ. 1654 από 15ης τρ. μηνός Συνοδικού εγγρά-φου διεβιβάσθη ημίν Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να «αναγνωσθή επ’ Εκκλησίαις» κατά την προσεχή Κυριακήν 19ην Ιουνίου ε.ε. 

Μετά περισσής προσοχής ανέγνωσα το κείμενον τούτο. Επιτρέψατέ μοι να Σας ομολογήσω, ότι μία βαθεία θλίψις εκυρίευσε την ψυχήν μου! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να εξέρχεται εκ της κορυφαίας εκκλησιαστικής Αρχής της Εκκλησίας της Ελλάδος ένα τό-σον άνευρον, τόσον άχρουν και τόσον δυσερμήνευτον έγγραφον και μάλιστα εις περίο-δον εξόχως σοβαράς οικονομικής και πολιτικής κρίσεως, την οποίαν διέρχεται σήμερον η Χώρα μας. Δεν προσφέρει κάτι εις το πλήθος των «Αγανακτισμένων Ελλήνων», το ο-ποίον επί τρεις ήδη εβδομάδας κατακλύζει την πλ. Συντάγματος εις Αθήνας και ουχί μόνον. 

Έθεσα το Ανακοινωθέν τούτο υπό την κρίσιν κληρικών και λαϊκών της δικαιοδο-σίας μου, από τους οποίους εζήτησα να μου εκθέσουν ανεπηρεάστως τας κρίσεις των. Πανταχόθεν εισέπραξα μίαν πανηγυρικήν απόρριψιν του περιεχομένου του! 

Ιδού μερικαί από τας κρίσεις των: 

• «Το Ανακοινωθέν της ΔΙΣ είναι εκτός τόπου και χρόνου! Δεν πιάνει το σφυγ-μό της συγχρόνου πραγματικότητος! Δεν ανταποκρίνεται στις δύσκολες στιγμές, που περνάει το Έθνος μας. Δεν αγκαλίάζει το Λαό!» 

• «Θα έπρεπε να καταδικάζει αφ’ ενός μεν τη μνημονιακή πολιτική της οικονο-μικής εξαθλιώσεως του Λαού και αφ’ ετέρου την υπονόμευση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητος!»  

• «Οι ήπιοι τόνοι του Ανακοινωθέντος δίδουν την εντύπωση, ότι προσπαθεί να καταπραΰνει το Λαό και τον οδηγεί να αποδεχθή μοιρολατρικά την ίδια του την καταδίκη!»

• «Δίδει την εντύπωση, ότι το Ανακοινωθέν προσπαθεί να πείσει το Λαό να υπομείνει τα μέτρα της Κυβερνήσεως!» 

• «Απηχεί το πνεύμα της γνωστής ρήσεως του κ Πάγκαλου: Μαζί τα φάγαμε!» 

«Τέλος, απηχεί το πνεύμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, όπως τούτο εκφράστηκε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής 5ης Ιουνίου με τίτλο: «Που πάμε;» Εκεί ο Αρχιεπίσκοπος έγραψε το εξής απαράδεκτο: «Εφ’ όσον λιγότερο η περισσότερο υπήρξαμε όλοι μέρος της κρίσεως, μπορούμε να γίνουμε μέρος της αλλαγής»!  

Εθεώρησα χρέος μου να θέσω υπ’ όψιν Σας μερικάς μόνον από τας διατυπωθείσας κρίσεις και επικρίσεις, να δηλώσω δε ευθαρσώς προς Υμάς, Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι εν Χριστώ Αδελφοί, ότι το περιεχόμενον του Ανακοινωθέντος Σας θα απογο-ητεύση τον Ελληνικόν Λαόν! Υπήρξε μέγα ολίσθημα της εκκλησιαστικής Διοικήσεως. Κατόπιν τούτου έχω την τιμήν να Σας το επιστρέφω με την δήλωσιν, ότι αδυνατώ να το προωθήσω προς ανάγνωσιν εις τας ενορίας της λαχούσης μοι Επαρχίας. 

Επί δε τούτοις διατελώ

Ελάχιστος εν Χριστώ Αδελφός 

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΣ:

Σεβ. Μητροπολίτας της Εκκλησίας της Ελλάδος

                                                   Εις τας έδρας των