"Ο Θεός να χαρίζει πρόοδο στη σπουδή σας "

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/09/2014

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ κ. κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 – 2015.

 

Αγαπητά μου παιδιά,

Ξεκινάτε τη νέα σας σχολική χρονιά σε καιρούς μεγάλων δυσκολιών, που μοιάζουν τόσο αξεπέραστες, που απελπισμένοι, «γυρίζουμε τις πλάτες μας στο μέλλον», αφήνοντας άλλους να το κάνουν όπως θέλουν.

Κι όμως! Εάν αυτό συμβεί, είναι σα να εγκαταλείπουμε τη ζωή μας στο μαρασμό και την ουσιαστική υποδούλωση.

Ο κίνδυνος αυτός δεν παρουσιάστηκε ξαφνικά. Για χρόνια ολόκληρα, αθόρυβα αλλά συστηματικά, επιτρέψαμε να χτιστούν γύρω μας τείχη απομόνωσης, ατομισμού και αδιαφορίας για κάθε τι το συλλογικό και πανανθρώπινο. Συγχρόνως, αποκοπήκαμε από τα νάματα της παράδοσης και της ιστορίας μας, καταδικάζοντας τους εαυτούς μας και την κοινωνία μας στην ορφάνια του μέλλοντός μας από οράματα και ελπίδα.

Αλλά και το παρόν αρχίζει να κλονίζεται. Η πίστη στον Θεό απαξιώθηκε και κατάντησε μία γραφικότητα. Έπρεπε να έρθουν οι αποτρόπαιες εικόνες των θηριωδιών στο όνομα αιμοσταγών “θεών”, για να καταλάβουμε πως η Ορθόδοξη πίστη μας απετέλεσε πάντα, και αποτελεί μέχρι σήμερα, πηγή ανθρωπιάς, ανοχής για το διαφορετικό, αλληλεγγύης, αληθινής αγάπης, αλλά και αντίστασης σε οτιδήποτε υποβιβάζει την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

Αγαπητά μου παιδιά,

Έχετε όλη την ωριμότητα για να καταλάβετε πως, ό,τι καλό ή κακό πραγματοποιήσετε, επηρεάζει καθοριστικά τον μικρόκοσμό σας, την πόλη σας, την πατρίδα μας ολόκληρη. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίσετε και τον κόπο, τον πολύ κόπο που ξοδεύετε στα σχολικά σας θρανία. Και γνωρίζω καλά, πως αυτός ο κόπος γίνεται βαρύτερος, όταν συνοδεύεται από την ανία και τη μονοτονία.

Πρόοδο σας εύχομαι, πρόοδο μεγάλη. Σας παρακαλώ, όμως, τους καρπούς της προόδου αυτής να τους μοιραστείτε με τους άλλους. Ελάτε να ξαναγίνουμε όλοι μαζί ένας άνθρωπος με μία καρδιά. Κάντε το σχολείο σας εικόνα μίας κοινωνίας που ονειρεύεστε. Όλα τα λάθη και τα πάθη που τυραννούν τον κόσμο, πολεμήστε τα μέσα στον χώρο του σχολείου σας: τον εγωισμό, τον ανταγωνισμό, την απομόνωση, την αγένεια, την ασχήμια, την αδιαφορία, την περιφρόνηση του πιο αδύνατου, το ψέμα, την απάτη. Δώστε ζωή σε οράματα για μία δίκαιη κοινωνία, με ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις και αγάπη χωρίς ιδιοτέλεια.

Ο Θεός να χαρίζει πρόοδο στη σπουδή σας και δύναμη στον αγώνα σας, για μία καλύτερη κοινωνία, γεμάτη ειρήνη και δικαιοσύνη.

 

Καλή χρονιά και ευλογημένη!

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

 

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ