Χιλιάδες πιστών στο Προσκύνημα της «Παναγίας Περπατούσης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/09/2014

Ι.Μ.Λαγκαδά-Με την πρέπουσα λαμπρότητα και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου της 7ης Σεπτεμβρίου ε.έ., ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, επί τη μεγάλη Θεομητορική εορτή  του Γενεσίου της Θεοτόκου εις το Πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα της «Παναγίας Περπατούσης» Ηρακλείου Λαγκαδά, το απόγευμα του Σαββάτου της 7ης Σεπτεμβρίου.

Κατά την διάρκεια του Μέγα Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού ο οποίος τελέσθηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, παρέστησαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης και Θεόδορος Καράογλου, των Αν.Ελλ. κα Σταυρούλα Ξουλίδου και της Δη.Μαρ κα Αικατερίνη Μάρκου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος Ηρακλείου με επικεφαλή την Πρόεδρο κα Πολίτου Αικατερίνη, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Πολιτιστικών Φορέων της επαρχίας μας,  καθώς και πλήθος Πιστών οι οποίοι κατέκλισαν τον προαύλιο χώρο του Προσκυνήματος περιμένοντας με ευλάβεια να προσκυνήσουν την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Περπατούσης, η οποία και φυλάσσεται στο Ιερό αυτό Προσκύνημα της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης αναφέρθη εκτενώς στο ιστορικό πλαίσιο του Προσκυνήματος της Παναγίας της Περπατούσης, όπου σύμφωνα με την παράδοση κατά το παρελθόν υπήρχε Ιερά Γυναικεία Μονή προς τιμήν της Παναγίας μας,  την οποία και κατέστρεψαν  ολοσχερώς σφαγιάζοντας τις μοναχές οι Οθωμανοί που τους τιμούμε  σήμερα ως συνέταιρους του πολιτισμού της πατρίδας μας, όμως εδώ πάντοτε άναβε ένα καντήλι και πάντοτε υπήρχε ένα φώς, και μια σημειολογία η οποία κορυφώνετε με το θαυμαστό γεγονός της παρουσίας όλων αυτών των ανθρώπων κάθε ηλικίας, κάθε επαγγέλματος και κάθε κοινωνικής τάξεως οι οποίοι προσέρχονται στην Παναγία μας, εναποθέτοντας  τα προβλήματα τους και ζητώντας την βοήθεια, το έλεος και την χάρη Της συνθέτοντας όλοι μαζί μία κοινωνία προσώπων, ενωμένοι κάτω από την σκέπη της κεχαριτωμένης Κυρίας Θεοτόκου

Αναφερόμενος στην σημερινή εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, τόνισε  ότι αν η γέννηση ενός παιδιού γεμίζει από χαρά το κάθε σπίτι, η γέννηση της Παναγιάς μας γεμίζει χαρά σε όλους του ανθρώπους, σε ολόκληρη την Οικουμένη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εορτή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι μία εορτή ξεχωριστή, διότι μας προαναγγέλλει το μεγάλο γεγονός της δικής μας σωτηρίας. Η Παναγία μας εγεννήθη από τον Ιωακείμ και την Άννα και αποτελεί, Καρπό προσευχής, υπομονής και υπακοής στο Θείο Θέλημα στο οποίο πρέπει όλοι μας να  συνειδητοποιήσουμε ότι ο Θεός δεν λησμονεί της υποσχέσεις Του, αλλά της εκπληρώνει  συνεχώς.

Η Παναγία μας είναι εκείνη που ανεδείχθη η τροφός της ζωής φέρνοντας στον κόσμο τον Σωτήρα Χριστό που είναι η Ζωή και η Ανάστασις ημών. Η Παναγία μας στην οποία καταφεύγουμε και ελπίζουμε, αποτελεί το στήριγμα και την  αψευδή  ελπίδα του καθενός μας γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας ότι Εκείνη ήταν η πρώτη που έδειξε το πλήρωμα και την κορύφωση της ταπείνωσης μέσα από την υπακοή Της στο Θείο Θέλημα του Θεού. 

Καταλήγοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε προς όλους να έχουν πλουσία την ιαματική χάρη της Θεομήτορος η οποία να ευλογεί και να στηρίζει συνεχώς την ζωή τους, δίδοντας  συνεχώς ελπίδα,  παρηγοριά και λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουμε ενώ παράλληλα ευχήθηκε η Πατρίδα μας με την βοήθεια της Υπεραγίας Θεοτόκου να καταφέρει να βρει τον σωστό δρόμο και να πορευτεί σύμφωνα με την ιστορία και το ένδοξο παρελθόν της, μένοντας σταθερή και μην λησμονώντας ούτε την ιστορία της, ούτε την παράδοση της αλλά και ούτε τις θυσίες εκείνων που έχυσαν το αίμα τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι.

 

Εν συνεχεία και μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού τελέσθηκε η Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Περπατούσης, στους κεντρικούς δρόμους της ενορίας του Ηρακλείου υπό τους ήχους της   Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της Λιτανείας συνέβαλλε και αυτή με τον δικό της τρόπο στις εόρτιες εκδηλώσεις του Ιερού Προσκυνήματος της Μητροπόλεως μας, στο οποίο αξίζει να αναφέρουμε ότι συρρέουν καθημερινά πλήθος πιστών για να λάβουν δύναμη από την χάρη της Παναγίας μας, που είναι η ανάπαυση και η παρηγοριά του καθενός μας.