Εγκαίνια ναού στην Μητρόπολη Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/09/2014

Τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου της ενορίας της Γερακαρούς, τελέσθηκαν με κάθε επισημότητα και συμφώνως προς την Εκκλησιαστικήν Τάξιν όπως αυτή ορίζεται από το Τυπικόν της Αγίας μας Εκκλησίας, το Σάββατο 6 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη.

Την παραμονή των Εγκαινίων, 5 του μηνός Ιουλίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, μετέφερε στον υπό εγκαινισμόν Ιερόν Ναόν της ενορίας της Γερακαρούς, τα Μαρτυρικά Λείψανα τα οποία και εναπέθεσε εις την Αγίαν Τράπεζαν, ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των Λειψάνων η οποία περιέχει μαρτυρικά τροπάρια εντός του Ιερού Βήματος και εν συνεχεία τελέστηκε  ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθους πιστών και ενοριτών που προσήλθαν για να παραστούν, μεταξύ αυτών και των Βουλευτών της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και των Αν. Ελλ. κα. Σταυρούλα Ξουλίδου καθώς και εκπροσώπων της Δημοτικής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

Το πρωί του Σαββάτου 6 του μηνός Σεπτεμβρίου 2014, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου ετελέσθη η Ακολουθία του Όρθρου με τους Κανόνες των Εγκαινίων και εν συνεχεία έλαβε χώρα η Τελετή των Εγκαινίων και η πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς μας Μητροπόλεως και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Βασιλείου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπουργίτης, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Σκρέττας, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογίας του Α.Π.Θ., ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Παρούτογλου, πολλοί ιερείς, εκπρόσωποι της Δημοτικής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πλήθος Πιστών και Προσκυνητών που με ευλάβεια και κατάνυξη προσήλθαν ώστε να παραστούν συμπροσευχόμενοι στο σπουδαίο αυτό γεγονός της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, ανεφέρθη εκτενώς στη σπουδαιότητα του γεγονότος που έχει ο εγκαινιασμός ενός Ναού όχι μόνο για κάθε τοπική Μητρόπολη αλλά και για ολόκληρη την Αγία μας Εκκλησία τονίζοντας ότι κάθε Ιερός Ναός και κάθε Εκκλησία είναι μία Κιβωτός Σωτηρίας και αποτελεί τον τόπο κάθε κοινής Ευχαριστιακής Συνάξεως.

Ο Κύριος, η Εκκλησία και οι Άγιοι Πατέρες, μας προτρέπουν να ζήσουμε τη χαρά των Εγκαινίων. Είναι μεγάλη η στιγμή του εγκαινιασμού ενός Ιερού Ναού και οφείλουμε να χαρούμε αυτό το γεγονός κάνοντας παράλληλα και στην καρδιά μας ένα εγκαινιασμό. Ο Θεός μας δίδει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα κάθε στιγμή στη ζωή μας και κάθε μέρα που ανατέλλει, ώστε να ανακαινίσουμε τον εαυτό μας, να ξαναγεννηθούμε και να γίνουμε άνθρωποι του Θεού έχοντας τη Χάρη του Άγιου Πνεύματος χωρίς αμαρτία και φθορά πλέον.

Η ανακαίνιση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα εξωτερικά και επίγεια υλικά αγαθά αλλά θα πρέπει να ζούμε όλοι μας στην ευπρέπεια που υπάρχει στην ωραιότητα του άνω στερεώματος, ώστε αυτό που υπάρχει στον ουρανό και είναι το τέλειο αυτό να βιώνουμε και μέσα στη λειτουργική ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας. Τα πάντα μέσα στην Εκκλησία έχουν τη σημασία τους και μας βοηθούν να καταλάβουμε πως αυτή η ευπρέπεια είναι εκείνη που μας οδηγεί στο να γνωρίσουμε τον Θεό και τους Αγίους, και όσο πιο κοντά φτάνουμε τόσο περισσότερο αγιαζόμεθα με αποτέλεσμα η ζωή μας αποκτά νόημα και η καρδιά μας χαρά.

Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα περισσότερο από όλα είναι η παρουσία του Θεού στην καρδιά μας. Αυτή η παρουσία μπορεί να μας χαρίσει την ειρήνη, την πληρότητα και την αναφαίρετη χαρά.

Κάθε λεπτομέρεια στη ζωή μας συνοδεύεται από την πρόνοια του Θεού. Τα θαύματα που ζει ο άνθρωπος και μνημονεύει η Αγία μας Εκκλησία είναι γεγονότα πραγματικά. Το μεγαλύτερο είναι να μπορέσει κανείς αναγεννηθεί εν Χριστῷ, αλλάζοντας ζωή του και μετατρέποντας την σε ζωή Χριστού με φως, ελπίδα, αγάπη και δικαιοσύνη.

Μέσα στη ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας υπάρχει ένα μοναδικό γεγονός και μία μοναδική ευκαιρία που δεν μπορεί να συναντήσει κανένας πουθενά αλλού. Ο άνθρωπος μία φορά γεννιέται αλλά μέσα από τη ζωή της Εκκλησιάς ξαναγεννιέται και αυτή η εν Πνεύματι Αγίῳ αναγέννηση είναι εκείνη που αναδεικνύει, θεοποιεί και αγιάζει τον άνθρωπο νοηματοδοτώντας τη ζωή του, γιατί η αλήθεια είναι ότι το νόημα της ζωής που δεν τελειώνει με τον θάνατο αλλά αρχίζει περνώντας από τη γη και συνεχίζει στον Ουρανό μέσῳ του τάφου που γίνεται η κλίμαξ.

Προτρέποντας όλους τους παρισταμένους, ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης συνέχισε λέγοντας, ότι πρέπει να πάρουμε όλοι μας μία απόφαση κάνοντας έναν εσωτερικό ανακαινισμό και εγκαινισμό στις καρδιές τους αλλάζοντας τρόπο ζωής μας και βάζοντας στο κέντρο της καρδιάς μας τον Ιησού Χριστό και όχι τα επίγεια αγαθά και τις υλικές απολαύσεις και κοσμικές επιδιώξεις που μόνο στόχο έχουν να αλλοτριώσουν τη φύση του ανθρώπου κάνοντας τον δυστυχή, ταλαίπωρο και δούλο της αμαρτίας. Πρέπει να προσευχόμαστε συνέχεια στην Παναγία μας, γιατί είναι ελπίδα μας, η καταφυγή και η παρηγοριά μας. Πρέπει να αντλούμε συνεχώς θάρρος και δύναμη ζητώντας να καταδέχεται και να στέκεται πάντοτε δίπλα μας, ανεχόμενη τις ανόητες επιλογές της ζωής μας περιμένοντας και αγκαλιάζοντας μας συνεχώς σαν Μεγάλη Μητέρα που είναι.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Ιερατικό Προϊστάμενο της ενορίας, Πρεσβύτερο π. Δημήτριο Καραγιάννη για την προσφορά, την προσπάθεια και τον συνεχή και άοκνο αγώνα που καταβάλει επιδίδοντας του το Οφίκκιο του Οικονόμου και προτρέποντας τον να συνεχίσει το πλούσιο και κατά Θεόν πνευματικό έργο που επιτελεί εις την ενορία της Γερακαρούς, καθώς και όλους όσους συνέβαλλαν τα μέγιστα, εμφανώς και αφανώς, όλα αυτά τα χρόνια για να οδηγηθούμε στην σημερινή μεγάλη ημέρα της πνευματικής αναψυχής των Εγκαινίων, ενώ παράλληλα προέβει και στην χειροθεσία τεσσάρων νέων αναγνωστών που θα κοσμούν και θα βοηθούν στο Ιερό και στο Αναλόγιο του Πάνσεπτου και νεοεγκαινιασμένου Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου.