Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/06/2011
Επειδή πολλά ακούγονται για τη μισθοδοσία των κληρικών και μάλιστα κάποιες φορές οι φήμες είναι πονηρές και ενδεχομένως κάπου να αποσκοπούν, το «ierovima» δημοσιεύει σημερινή δήλωση ανωτάτου κυβερνητικού στελέχους σχετικά με το θέμα:
«Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι το 1988, το κράτος με το νόμο – Τρίτση προσπάθησε να απαλλοτριώσει την Εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία, όση είχε απομείνει. Τότε 7 ή 8 μονές είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και δικαιώθηκαν. Μάλιστα το Δικαστήριο απεφάνθη ότι αν το κράτος προχωρούσε σε απαλλοτρίωση θα έπρεπε να αποζημιώσει τις μονές με το ποσό των 7 τρισ. δραχμών, δηλαδή περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μετά από αυτό το «χαστούκι» στο νόμο Τρίτση, οι απαλλοτριώσεις «πάγωσαν».
Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι το Ελληνικό κράτος δεν μισθοδοτεί τους κληρικούς ως δημοσίους υπαλλήλους, ,αλλά αυτή η μισθοδοσία έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση του 80% της αγροτικής περιουσίας της Εκκλησίας, το 1952.
Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας αν το κράτος προχωρήσει στη διακοπή της μισθοδοσίας των κληρικών θα πρέπει 1/ είτε να επιστρέψει τη γη που έχει κατασχέσει ή 2/ να αποδώσει την αξία της σε χρήματα . Αυτή είναι η πραγματικότητα και το κράτος, δηλαδή στην περίπτωσή μας η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, το γνωρίζει και το έχει μεταφέρει στην τρόϊκα».