Σε μια εποχή που οι κλιματολογικές αλλαγές και η μόλυνση του περιβάλλοντος επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη και μεταξύ των άλλων τις θάλασσες, τους ωκεανούς και τα πελάγη, η ευθύνη των Χριστιανών είναι μεγάλη, μια και η σχέση τους με τον Θεό περνάει μέσα από τον συνάνθρωπο και την κτίση.
Γι' αυτό το λόγο, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει από την Δευτέρα 20/6/2011 έως και την Κυριακή 17/7/2011 ένα μεγάλο καλοκαιρινό αφιέρωμα στην Θάλασσα.
Γίνεται αναφορά στην Θάλασσα ως δημιούργημα του Θεού, στην παρουσία της στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη και γενικότερα στην ζωή της Εκκλησίας. Επισημαίνεται η σχέση της με τον Χριστό και τους Αγίους Του και ιδιαίτερα με τον Άγιο Νικόλαο.
Παρουσιάζεται η σχέση της θάλασσας με την ιστορία και τον πολιτισμό του ανθρώπου ευρύτερα αλλά και ειδικότερα με τους Έλληνες που έχοντας άρρηκτη σχέση με το υγρό στοιχείο, κυριάρχησαν μέσα στους αιώνες.
Περιγράφονται τα διάφορα είδη πλοίων που την διασχίζουν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από την απλή σχεδία, την τριήρη των Σαλαμινομάχων και τον βυζαντινό δρόμωνα με το υγρό πυρ μέχρι τα σύγχρονα επιβατηγά, εμπορικά, πολεμικά, κρουαζιερόπλοια και υπερωκεάνια.
Γίνεται αναφορά στους Φάρους που τα προστατεύουν από την ξηρά και τους υφάλους. Στην ιστορία τους, στην αρχιτεκτονική, στους θρύλους και στις παραδόσεις.
Αναδεικνύεται ο ιαματικός και ψυχαγωγικός χαρακτήρας της Θάλασσας μέσα από αναφορές στη σημασία που έχει για την υγεία του ανθρώπου, στις θαλάσσιες αθλοπαιδιές, στα Ολυμπιακά αθλήματα και στον θαλάσσιο τουρισμό.
Παρουσιάζονται οι άνθρωποι της, οι αλιείς και οι ναυτικοί, καθώς και οι χαρές και οι λύπες της δουλειάς τους. Επιχειρείται ένα ταξίδι στην θάλασσα της τέχνης, της λογοτεχνίας, της ποίησης, της ζωγραφικής, της αγιογραφίας, της μουσικής.
Διαβάζονται κείμενα αλλά και παραμύθια για την Θάλασσα και ακούγονται τραγούδια εμπνευσμένα από την ζωή της, τις χαρές και τις λύπες της.
Καλεσμένοι στις εκπομπές του 89,5 είναι Επίσκοποι, ειδικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο, ιστορικοί, συγγραφείς, μουσικοί, ερευνητές, που αναδεικνύουν το μεγαλείο και την σημασία της για τη ζωή του πλανήτη, αλλά και επισημαίνουν τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση και μόλυνση της.