Ο αείμνηστος μητροπολίτης και ο ανιψιός του

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/09/2014

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Λίγα λόγια για την χηρεύουσα μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος.

 

Οι νεώτεροι ίσως δεν θυμούνται τον προκάτοχο της μητρόπολης Νικαίας. Ο αείμνηστος μητροπολίτης Νικαίας Ιάκωβος Παπαθανασίου-Γκίνης (1936-17 Νοεμβρίου 1994), έμεινε στην επισκοπή της μητρόπολης της προσφυγομάνας Νίκαιας για πέντε χρόνια. Από το 1990,που ανέλαβε το πηδάλιο της Μητρόπολης έως την ξαφνική εκδημία του το 1994. (φωτο από τη χειροτονία του χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ)

 

Υπήρξε ο δεύτερος επίσκοπος της Νίκαιας, διαδέχθηκε τον Γεώργιο Παυλίδη(1918-1990), ο οποίος κράτησε τα ηνία της μητρόπολης από το 1967 έως το 1990. Ο Ιάκωβος Παπαθανασίου-Γκίνης, ήταν από την περιοχή των Μεγάρων.

 

Ήρεμος, μετρημένος κληρικός και πάντα κοντά στο ποίμνιό του. Δίπλα του στην Επισκοπή η γλυκύτατη μητέρα του που είχε άριστες σχέσεις με όλους τους ιερείς της μητροπόλεως.

 

Η μοίρα όμως έπραξε αλλιώς, έφυγε πολύ νωρίς για να μπορεί να αξιολογηθεί ορθά και μετρημένα η επισκοπική του θητεία. Μετά την κοίμησή του, το τιμόνι της μητρόπολης ανέλαβε ο Αλέξιος Βρυώνης.

 

Μάθαμε πως ανιψιός του αείμνηστου μητροπολίτη Ιακώβου, είναι ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου, Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ι. Ναού των Αθηνών.

 

Ο πανοσιολογιώτατος, όπως  ιεράρχες υποστηρίζουν, θα μπορούσε να προταθεί ως υποψήφιος για την μητρόπολη Μεγάρων.