Το παραδοσιακό γλέντι της Αγίας Τριάδος, στην Κύθνο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/06/2011

Εκατοντάδες επισκέπτες κατέκλυσαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος την Κύθνο για να συμμετάσχουν και παρακολουθήσουν τη λαμπρή θρησκευτική γιορτή, στη Χώρα, της Αγίας Τριάδος. Ο ομώνυμος πετρόκτιστος ναός είναι από τους πρώτους του νησιού. Εκεί βρέθηκε το «ierovima» και απαθανάτισε την εορτή. Μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος Β΄, επακολούθησε λιτανεία της Εικόνας  σε όλη τη Χώρα, και εν συνεχεία, στον αύλειο χώρο του Ναού, παραδοσιακό γλέντι με όργανα και νησιώτικους χορούς. Εντύπωση μας έκανε όταν ο Δήμαρχος, Μανώλης Φίλιππας, στην προσφώνηση του προς τον κόσμο συνεχάρη τον εφημέριο της Χώρας, π. Χαρίλαο Δημητρίου, για το πολύ σημαντικό έργο που προσφέρει στην ενορία αυτή.

Τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Κύθνου προσέφεραν στο Μητροπολίτη Δωρόθεο αναμνηστικό δώρο με ευχαριστίες για το έργο που προσφέρει η Μητρόπολη και ο ίδιος στη Κύθνο. 

Η Κύθνος ή Θερμιά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αττική μαζί με τη γειτονική Κέα, αποτελούν θα λέγαμε τα προπύλαια προς τις Ανατολικές και Δυτικές Κυκλάδες.

Οι πέντε κεντρικοί συνοικισμοί της, ο Μέριχας «το λιμάνι», η Δρυοπίδα, η Χώρα, τα Λουτρά (περιοχή απέναντι από τη Σύρο με ιαματικά λουτρά) και η Κανάλα, με το πευκοδάσος και το ομώνυμο Θεομητορικό Προσκύνημα, χαρακτηρίζονται από το τοπικό νησιώτικο χρώμα, την καθαριότητα και τη φιλοξενία και ευγένεια των κατοίκων.