(Η φωτογραφία είναι από τον εορτασμό (2013) στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως στο Μαρκόπουλο, όπου ο Μητροπολίτης Κεφαληνίας έχει στα χέρια του ένα φιδάκι)
ierovima.gr
Χαρμόσυνα χτύπησαν οι καμπάνες των ναών της Κεφαλλονιάς όταν επιτέλους εμφανίστηκε, με πέντε εικοσιτετράωρα καθυστέρηση, ένα από τα «φιδάκια της Παναγιάς»! Οι Κεφαλονίτες είχαν ανησυχήσει, καθώς τα φιδάκια που συμβολίζουν τη καλοτυχία του νησιού και εμφανίζονται μετά τη γιορτή του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου, φέτος δεν παρουσιάστηκαν στην... ώρα τους. Εδώ και πολλά χρόνια, στα χωριά Μαρκόπουλο και Αργίνια, τα μικρά ερπετά βγαίνουν από τις φωλιές τους και κυκλοφορούν ανάμεσα στον κόσμο μέχρι την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, οπότε χάνονται ξανά για έναν ολόκληρο χρόνο.
Τα φιδάκια έχουν ένα μαύρο σημάδι σε σχήμα σταυρού στο κεφάλι τους και θεωρούνται «ιερά» από τους πιστούς της Ορθοδοξίας, ενώ σύμφωνα με την παράδοση η εμφάνισή τους σηματοδοτεί την καλοτυχία και καταδεικνύει την «παρουσία» της Παναγίας. Οι κάτοικοι τα μαζεύουν από τους δρόμους για να μην ποδοπατηθούν, τα βάζουν σε βάζα και τα πηγαίνουν στην εκκλησία.
Ο αρχιμανδρίτης Φώτιος Γαβριελάτος (φωτο), ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κεφαλληνίας τονίζει ότι η κεφαλληνιακή κοινωνία ήταν τρομοκρατημένη γιατί οι πιστοί συνέδεσαν το γεγονός της μη εμφάνισης των φιδιών με κακά γεγονότα όπως οι καταστροφικοί σεισμοί πριν από 61 χρόνια και ο ελληνοϊταλικός πόλεμος: «Η μη εμφάνισή τους τη συγκεκριμένη μέρα, δηλαδή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που είναι στις 6 Αυγούστου αλλά ούτε την επομένη ή τη μεθεπόμενη μέρα, δημιούργησε τεράστια ανησυχία όχι μόνο στα χωριά αλλά και σε ολόκληρη την Κεφαλονιά. 'Βομβαρδιστήκαμε' με τηλεφωνήματα πιστών από όλη την Ελλάδα που ρωτούσαν γιατί δεν βγήκαν τα φίδια, πότε θα βγουν κλπ. Κάναμε λιτανείες και δεήσεις την περασμένη Παρασκευή στο σημείο όπου βγαίνουν και δόξα τω Θεώ τα ξημερώματα της Δευτέρας έκανε την εμφάνισή του ένα από αυτά. Ευελπιστούμε να βγουν και τα υπόλοιπα, αν και δεν είναι συγκεκριμένος ο αριθμός τους. Πέρυσι βγήκαν μόνο πέντε. Η τοπική κοινωνία, πάντως, θεωρεί πως όσα περισσότερα βγαίνουν τόσο καλός, γόνιμος και παραγωγικός θα είναι ο χρόνος που έρχεται και πως με αυτό τον τρόπο -σύμφωνα με το λαϊκό αίσθημα- η Παναγία ευλογεί τη σοδειά και το νησί».
Όταν έγινε γνωστή η είδηση της εμφάνισης του πρώτου φιδιού, οι καμπάνες του Ιερού Ναού Παναγίας Φιδούς χτύπησαν χαρμόσυνα, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας τελέστηκε ιερά παράκληση στον Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Αργινίων. Ο πατέρας Φώτιος τόνισε πως η Εκκλησία αποδίδει την εμφάνιση των φιδιών σε θαύμα και ως δείγμα της παρουσίας της Μεγαλόχαρης: «Ο λαός αν δει έστω κι ένα φιδάκι αυτές τις ημέρες, θεωρεί πως η Παναγία δεν μας έχει εγκαταλείψει και πως είναι πανταχού παρούσα. Στις 15 Αυγούστου το βράδυ τελείται η τελευταία παράκληση στο προσκύνημα της Παναγίας στο Μαρκόπουλο και έπειτα αφήνουμε τα φιδάκια ελεύθερα στις παρυφές του παλιού καμπαναριού. Αυτά επιστρέφουν και δεν γνωρίζουμε που πάνε και τι κάνουν για τον υπόλοιπο χρόνο».
Ο ίδιος ανέφερε ότι πολύς κόσμος και δεκάδες γκρουπ από κάθε γωνιά της Ελλάδας και το εξωτερικό επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί για να δουν αυτό το θαύμα αλλά κι εκείνο της Παναγιάς των Κρίνων που γίνεται στο χωριό Πάστρα, όπου οι ξεροί κλώνοι βγάζουν μπουμπούκια και ανθίζουν έπειτα από μήνες που έχουν παραμείνει ξεροί».